Çanakkale’de Bahriyelerimiz

Kitap Adı: ÇANAKKALE’DE BAHRİYELİLERİMİZ

Muharriri: Emil VEDEL

Kitabın Mütercimi: Başkumandanlık Karargâh-ı Umumisi İstihbarat Şubesi’nde Memur İhtiyat Mülâzım-ı Sânisi Ahmed Lütfullah

Basım Yeri: İstanbul Matbaa-i Âmire

Basım Yılı: 1332[1916]

Sayfa Sayısı: 86

Cilt Tipi: Karton Kapak

Kâğıt Cinsi: Kitap Kâğıdı

Dil: Osmanlı Türkçesi

Bu kitap 1915-1920 yılları arasında Osmanlı subaylarına yararlı olacağı düşüncesi ile Türkiye Türkçesi’ne tercüme edilmiştir. İlk kısım Goeben dretnotu ve Breslau kruvazörünün faaliyetleri ile başlamış, bu iki geminin İstanbul’a gönderilme sürecine değinilmiştir. Yazar burada gemilerin birini av köpeğine ve diğerini ona refakat eden tazıya benzetmiştir. Eser içerisinde bunun gibi birçok kruvazör, gemi, vapur, torpil hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Çanakkale Deniz Savaşları’nı incelemek ve bu savaşların ruhunu anlamak için önemli bir kitaptır. Kitap içerisinde ilk top atışından, 18 Mart gününden bahsedildiği gibi Bahriyeliler ve Berriyeliler hakkında bilgiler yer almıştır. Dâhili istihkâm ve bataryalarla ilgili niteliksel bilgiler verilmiştir. İaşe kolları, sıhhiye heyetlerinin çalışmaları ve muavenet heyetlerinin savaş sırasındaki büyük rolü, harp sahneleri arasında okuyuculara aktarılmıştır. Kumkale, Alçıtepe, Kerevizdere mevkilerine yapılan Fransız ve İngiliz gösteri çıkarmaları ve bu çıkarmaların neticeleri ele alınmıştır. Bu noktada zaman zaman Türk subayların hatıratlarından yararlanılmıştır.

Ayrıca Kontrol Et

1915 Çanakkale Gazileri İstanbul’da

Yayına Hazırlayanlar: Prof. Dr. Murat KARATAŞ, Doç. Dr. Efe Can GÜRCAN, Dr. Öğr. Üyesi Suat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.