Salı , Ekim 15 2024

Çanakkale Seferi

Kitap Adı: ÇANAKKALE SEFERİ

Kitabın yazarı: FER-CHARLES ROUX

Kitabın Mütercimi: Mehmed Nihad, Veliahd-ı Saltanat Yâveri Erkân-ı Harb Binbaşı Asım Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Üçüncü Şube’den Erkân-ı Harbiye Stajyeri Yüzbaşı

Basım Yeri: Matbaa-i Askeriye

Basım Yılı: 1337[1921]

Sayfa Sayısı: 272

Cilt Tipi: Kâğıt Kapak

Kâğıt Cinsi: Kitap Kâğıdı

Dil: Osmanlı Türkçesi

Fer-Charles Roux’un “Çanakkale Seferi” adlı kitabı birinci elden kaynak niteliği taşımaktadır. Hatırat niteliği taşıyan bu eser, Çanakkale Savaşı sırasında ve sonrasında yaşanan olaylardan oluşur. İlerleyen zamanda Fransız zabit ve yazarın bu kitabını Mehmet Nihad ve Mütercim Asım Osmanlı Türkçesi’ne çevirmişlerdir. Nihad Bey’in kitaba ilaveleri göze çarpmaktadır. Eser sadece savaş perdelerini aktarmakla kalmamış, aynı zamanda düşman cepheleri gerisini de aydınlatmaktadır. Charles Roux aslında küçük ve önemsiz görünen detayların, bir o kadar ilgi çekici olduğunu okuyucuya fark ettirmektedir. Bu eser, müttefiklerin bütün maddi ve manevi endişelerini ortaya koymaktadır.

Eser bolca betimlemelerin yer aldığı, merak uyandıran akıcı bir üslup ile savaşı anlatmaktadır. Özellikle Charles’in Çanakkale Savaşı’nın 18 Mart günü anlatımında bomba sesleri ile uyanışına ve Mondros Köyü’nün şairaneliğine dikkat çekmesi bu betimlemenin bir örneğidir. 25 Nisan günü yapılan ihraçtan bahsetmiş olan yazar, Türkleri ihraç noktalarından uzaklaştırmak için girişilen faaliyetlere ve Kabatepe’ye Anzak Kolordusu’nun isabetine değinmiştir.

Bu eser yabancı bir zabitin gözünden Türk subayları hakkından bilgilerde içermektedir. Gerek Enver Paşa’nın gerek Liman Paşa’nın savaş sürecindeki konumları eserde dile getirilmiştir.

Ayrıca Kontrol Et

1915 Çanakkale Gazileri İstanbul’da

Yayına Hazırlayanlar: Prof. Dr. Murat KARATAŞ, Doç. Dr. Efe Can GÜRCAN, Dr. Öğr. Üyesi Suat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.