Salı , Aralık 3 2024

Makale

Çanakkale Savaşı’ndan Günümüze Ulaşan Tek Gemi: HMS M33

Yazan: Onur KUŞKU Avrupa ana karasında başlayan Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) çok geçmeden geniş coğrafyalara yayılmış ve dünyanın farklı bölgelerinde birbiri ardına açılan savaş alanlarının haberleri gelmeye başlamıştır. Bu savaş alanları içinde bulunan Çanakkale Cephesi’nin açılışı da Amiral Carden Planı’nın İngiliz Hükümeti tarafından 15 Ocak 1915 tarihinde kabul edilmesiyle gerçekleşmiştir. …

Daha Fazla

14 Temmuz 1942 Atılay Denizaltı Faciası

Yayına Hazırlayan: Göktuğ Küçükçoban Atılay Denizaltısı[1], 14 Temmuz 1942 tarihinde saat 6.25’de kendisine verilen vazifeyi icra etmek üzere İstanbul’dan Çanakkale Limanı’na gelmiştir.[2] Atılay, Çanakkale Boğazının savunma tesisatında yeniden yapılmış bulunan, denizaltı gemileri için kurulmuş olan “Dinleme ve İhbar İstasyonunu“ denetlemek ve tecrübe etmek vazifesi ile görevlendirilmiştir.[3] Müstahkem Mevki Komutanlığı ve …

Daha Fazla

PİYADE EFRÂD DERSLERİ. NO. 7 İLERİ KARAKOL, PİYADE KEŞİF KOLLARI, MANEVRA KAVAİDİ KONAK VE ORDUGÂH HİZMETİ, İAŞE, AĞIRLIKLARDA EFRADIN SURET-İ HAREKETİ

Buğra TERZİ* Öz Piyade efrad dersleri kapsamında karşımıza çıkan 6 numaralı ders kitapçığı, Piyâde Endâht Mehtebi Müdür Muavini Kolağası Ahmed Ali tarafından kaleme alınmıştır. Bu ders kitapçıklarının bütününde piyade efradına muharebe taktik ve manevraları ile başlarına gelebilecek her durum için soru cevap şeklinde ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Ahmed Ali’nin kaleme …

Daha Fazla

PİYADE EFRÂD DERSLERİ. NO. 6 KARA VE DENİZ SUBAYLARININ NİTELİKLERİ, ÜSTLERİNE KARŞI TAVIR VE HAREKETLERİ, FARKLI YERLERDEKİ HAREKETLERİN GÖRÜNÜŞÜ

Özet            Mekteb-i Harbiye tarafından 1327 (1909/1910) tarihinde basılan ve Piyade Endaht Mektebi Müdür Muavini Kolağası Ahmed Ali tarafından verilen 6’ıncı ders, çalışmanın içeriğini oluşturmaktadır. Çevirisi tamamlanan çalışmada, kara ve deniz askerlerinin üniforma özellikleri, rütbelerinin biçimleri ve tanımları, madalyaların şekilleri ve özellikleri, as ve üst ilişkilerinde dikkat edilmesi gereken kurallar, askerin …

Daha Fazla

PİYADE EFRÂD DERSLERİ. NO. 5 EFRÂDIN MUHAREBEDE SÛRET-İ HAREKETİ – KÜÇÜK ÇAPLI MAUSER TÜFEĞİ

Özet Piyade Efrâd Dersleri’nin 5’incisi olarak karşımıza çıkan Küçük Çaplı Mauser Tüfeği başlıklı kitapçık, Harp Okulu’nda Tabur Komutanlığı yapan Ahmed Ali tarafından 1320 [1904/1905] yılında kaleme alınmıştır. Bu ders kitabında küçük çaplı Mauser tüfeği ile ilgili teknik bilgilere yer verilmiştir. Bu teknik bilgiler, askerin Mauser tüfeğini nasıl kullanacağına, bakımını nasıl …

Daha Fazla

PİYADE EFRÂD DERSLERİ. NO. 4 ARAZİNİN TANINMASI VE USUL-İ İSTİFADE

Özet 1909 yılından itibaren Mekteb-i Harbiye Talimi Muallimi Binbaşı Ahmed Ali tarafından 8 derslik piyade efrad dersleri verilmiştir. Bu derslerden 4 numaralı dersin çevirisi çalışmanın içeriğini oluşturmaktadır. Çalışmada, Arazi arizaları ve askerlikçe ehemmiyetleri, Araziden istifade, Ateşin tesirini tezyit düşmanınkini tenkis çareleri, Bir mevzi ’in işgali, Muhtelif nişan vaziyetleri, Hareket esnasında …

Daha Fazla

Mevzi- Muharebeleri Hakkında Sunuf-u Muhtelifeye Mahsus Talimatname

Birinci Kısım Mevzi İnşası Giriş “Mevzi Muharebeleri Hakkında Sunuf-u Muhtelife’ye Mahsus Talimatname” adıyla yayınlanan bu talimatnamenin mevzi inşasını konu edinen birinci kısmı, mevzi müdafaası durumunda, muharebeden önce yahut muharebe esnasında, ileri veya geri hareket halinde mevzi inşası ile alakalı uygulanacak hususları içermektedir. Aslen Prusya Harbiye Nezareti’nin Birinci Dünya Savaşı esnasında …

Daha Fazla

PİYADE EFRÂD DERSLERİ. NO. 3 İLK BİLGİLER, OSMANLI TARİHİ, ASKERLİK, ASKERÎ GÖREVİN ESASLARI, CEZA VE MÜKÂFAT

Özet 1909 yılından itibaren Mekteb-i Harbiye Talimi Muallimi Binbaşı Ahmed Ali tarafından 8 derslik piyade efrad dersleri verilmiştir. Bu derslerden 3 numaralı dersin çevirisi çalışmanın içeriğini oluşturmaktadır. Çalışmada, yeryüzü hakkındaki ilk bilgiler, hangi kıtaların olduğu, Osmanlı Devleti’nin tarihi, askerliğin tanımı, efradın görevi ve uyması gereken kurallar, sancağın önemi, efradın üstüne …

Daha Fazla

Karaya Asker Sevki

Özet 1912 yılında Üsteğmen (Mülazım-ı evvel) Alaaddin İzzet tarafından kaleme alınan ve Bahriye Topçu Dairesi Tedrisat Şubesi tarafından basılan eser; dönem şartları içerisinde mümkün olan teknolojik, ekonomik ve fiziksel güç imkanları ölçüsünde gerçekleştirilebilecek amfibi harekât tarzının yapılış biçimlerini ele almaktadır. Bu bağlamda denizden karaya ve gerektiği takdirde karadan tekrar gemilere …

Daha Fazla

Çanakkale Cephesi’nde Kurban Bayramı

Kurban Bayramı’nın dördüncü günüydü. İngilizler dört gün dört gece taarruzlarına devam ettiler… Özet Birinci Dünya Savaşı’nın önemli cephelerinden biri olan Çanakkale Cephesi’ne yurdun birçok yerinden asker gelmiştir. Ailesinden ve evinden uzakta yurdu için savaşan askerler, Çanakkale Cephesi’nde iki bayram geçirmiştir. Bu zamanlarda aile özlemi ağır basan ve buruk bir bayram …

Daha Fazla