Salı , Ekim 15 2024

Atatürk Kitaplığı

Atatürk Kitaplığı

Büyükşehir Belediyesi Kütüphane Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak halka ve özel araştırmacılara hizmet veren Atatürk Kitaplığı, Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerindendir. Atatürk Kütüphanesi ilköğretimden üniversite öğrencisine, akademisyenlerden uluslararası araştırmacılara kadar çok geniş kitlelere hizmet veren, ülkemizin en fonksiyonel kütüphaneleri arasındadır. Kuruculardan Osman Ergin, Muallim Cevdet, Haşim İşcan ve Muhsin Ertuğrul başta olmak üzere yüze yakın kişinin şahsi kitap koleksiyonlarını bağışlamasıyla 140 binlere varan kitap sayısı, yeni satın almalar ve bağışlarla bugün 500 bine yaklaşmıştır.

İstanbul’da ilk belediye kütüphanesi 1924 yılında Şehremaneti Dairesi’nde oluşturuldu. Daha sonra Vali ve Belediye Başkanı Muhittin Üstündağ başkanlığında Fuat Köprülü, Halil Edhem, Süheyl Ünver ve Osman Nuri Ergin’den kurulu bir komisyonun çalışmasıyla 1929 yılında Şişli Atatürk Evi’nde toplanmaya başlanan ve 1931 yılında Beyazıt Medresesi’ne taşınan koleksiyon 10 Temmuz 1939 yılında Belediye Müzesi ve Kütüphanesi olarak açıldı. Kütüphane satın alma ve bağışlar sonucunda büyüyünce 1945 yılında müze buradan ayrıldı. 1960’lı yıllara gelindiğinde kütüphane koleksiyonu da medreseye sığmaz hale geldi. Cumhuriyetin 50’nci yılında Koç Holding A.Ş. tarafından 1973 yılında yaptırılan bina Taksim Mete Caddesi’nde Atatürk Kitaplığı adıyla 3 Mart 1981 yılında hala faaliyetini sürdürdüğü binasına taşındı.

Atatürk Kitaplığı’nda Osmanlıca matbu kitaplar ve süreli yayınlar (dergi-gazete), el yazması kitaplar, yabancı dillerde nadir kitaplar, eski haritalar, kartpostallar, salnameler, Atatürk Kütüphanesinde Bulunan Koleksiyonlar, görsel albümler, yeni kitaplar, takvimler ve kişi evrakı gibi nadir eserler bulunması bakımından araştırmacıların ilgisini çekmektedir.

Araştırmacıların Yararlanma Durumu

                Öncelikle Atatürk Kitaplığı 7/24 hizmet vermektedir. Ancak araştırma, depo ve süreli yayınlar bölümleri 08:30-22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Kütüphaneye üye olmak isteyen araştırmacıların T.C. nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport gibi resmi geçerliliği olan bir kimlik belgesi ile kütüphaneye gitmesi yeterli olacaktır. Üye olan araştırmacılar 30 gün süreyle 5 kitap ödünç alabilmektedir. Aynı zamanda araştırmacılar İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı diğer kütüphanelerden de ödünç kitap alma hakkına sahiptir.

İLETİŞİM

Telefon: 0 (212) 249 95 65- 0 (212) 249 09 45

Adres: Miralay Şefik Bey Sok. No: 6 Taksim, Beyoğlu- İstanbul

[email protected]

http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/ataturkkitapligi/index.php