Salı , Aralık 3 2024

1915 Çanakkale Gazileri İstanbul’da

Yayına Hazırlayanlar: Prof. Dr. Murat KARATAŞ, Doç. Dr. Efe Can GÜRCAN, Dr. Öğr. Üyesi Suat Eren ÖZYİĞİT, Didem İlkem CUMALI, Gökşen ÖZEN, Onur KUŞKU

Yayın Tarihi: 2021

ISBN: 978-625-8049-14-5

Basım Yeri: Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Basın Yayın Şube Müdürlüğü, İstanbul

Dil: Türkçe

Sayfa Sayısı: 259

Cilt Tipi: Ciltli

Boyut: 25 cm x 19,5 cm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Basın Yayın Şube Müdürlüğü tarafından yayınlanan “1915 ÇANAKKALE GAZİLERİ İSTANBUL’DA” adlı eser anlatım tarzı ve görsel kullanım farklılığıyla araştırmacıların kütüphanesinde yer alması gereken bir çalışmadır. Yine bir “GAZİ”nin emanet ettiği bu ülke uğruna, gazilik payesini alan tüm kahramanlarımıza ithaf edilen eserin içerik danışmanlığını ve hazırlanması Çanakkale Savaşları Enstitüsü tarafından üstlenildi.

Çanakkale gazileri başta olmak üzere kutsal değerleri uğruna muharebe meydanında gazilik payesine ulaşan bütün gazilerimize atfedilen bu eser, Osmanlı İmparatorluğunun Birinci Dünya Savaşına giriş sürecini; Çanakkale Boğaz Muharebelerini; Çanakkale Kara Muharebeleri’nin ilk gününü; ilk gün ve sonrasında gazilerin İstanbula nasıl nakledildiklerini açıkladıktan sonra muhabirlerin gazilerimiz ile gerçekleştirdikleri görüşmeleri içermektedir. İstanbulu savunmak için Çanakkale’de şehit ve gazi kanlarıyla, İstanbul’da kalemle yazılan satırlar, belgesel anlatım tarzıyla hazırlanmıştır.

Eserin arka kapağında Balkan Harbinde gaziliğe kavuşmuş, Birinci Dünya Savaşı sırasında ise Çanakkale Cephesinde henüz 25 yaşındayken şehit olan Behzat Kerim Efendinin 1915 yılında Tanin Gazetesinde yayımlanan hatıra defterinden bir bölüm yer almaktadır;

“Artık emelime nâil oldum. Ben de, nihayet, dinim, yurdum, şen ve mes’ut hâtırat ile ber-hayat sevgili İstanbul için canımı fedâ edebileceğim. Çünkü Çanakkale’ye, hayır hâşâ, Çanakkale değil Demir ve Kan Kale’ye gidiyorum. Şimendiferdeyim…

Babamın İstanbulda benden gizleye gizleye nûrlu çehresinden akıttığı mebzûl yaşları, Nebihenin kadınca coşkunluklarını, hatta sevgili yavrumun bana bir selâm-ı vedâ yollar gibi gül ağzından döktüğü hüzünâlûd figânı görmedim… Duymadım bile! Ben İstanbulu, ebediyyen Müslüman ve Türk kalacak olan şu mübarek Halife ve Hakanlar yurdunu müdafaa ederken ihtiyar babamın saadetine, masum yavrumun hayatına, sevgili Nebihe’min ırzına, bilhassa hiç tanımadığım anacığımın Merkez Efendi’deki asûde mezarına uzanan kirli menfûr elleri kıracağımı biliyorum. Bu gâyeye vusûl için icâb ederse bir İngiliz gibi katı kalpli, bir Moskof gibi hunhâr ve vahşi olacağım… Binâberin babamdan, zevce ve evladımdan hatta hepsinden kıymetli İstanbul’dan bi’t-te’essür güle güle ayrılıyorum.

Selâm sana! Ey kalbimin kâbesi İstanbul…
Ölüme gidenler sana vedâ ediyorlar…”

Prof. Dr. Murat KARATAŞ, Doç. Dr. Efe Can GÜRCAN, Dr. Öğr. Üyesi Suat Eren ÖZYİĞİT, Didem İlkem CUMALI, Gökşen ÖZEN ve Onur KUŞKU tarafından hazırlanan ve İBB Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı Basın Yayın Şube Müdürlüğü tarafından çıkartılan “1915 ÇANAKKALE GAZİLERİ İSTANBULDA” adlı eser, hediye edilmek üzere hazırlanmış olup parayla satılmamaktadır. Türkiyenin dört bir yanındaki kütüphanelerden edinebileceğiniz gibi ayrıca İBBden talep edebilir ya da Çanakkale Savaşları Enstitüsü Araştırma Kütüphanesinden yararlanabilirsiniz.

Ayrıca Kontrol Et

Türk Savaş Muhabirlerinin Kaleminden Çanakkale Savaşları

Yayına Hazırlayanlar: Didem İlkem CUMALI, Eda KARATAŞ Yayın Tarihi: 2021 ISBN: 978-605-80897-6-1 Basım Yeri: Çanakkale …

1 Yorum

  1. İyi çalışmalar diliyorum.Bendeniz, Emekli Dz Yük.mühendis Kd Albay İhsan Aydın 2013 Yılında Gölcük-Kocaelinde emekli oldum.Burada yaşantıma sürdürmekteyim.Kendim aslen Denizliliyim.Dedem (mülazım sani) topcu teğmen hafız mustafa kazım Denizli merkezden1915 yılında çanakkale savaşlarına katılıp savaş sonunda istanbul yıldız sarayında kılıç kuşanıp kuzey irak-suriye intikal edip 3 alay,3uncu tabur,10 uncu bölük ‘te görev yaparken 1917 merfu kalesi muharebesinde şehit olmuştur. Top mermisi düşmesi nedeniyle orada defnedildiğini veya yok olduğunu düşünüyoruz.Babaanneme,kırık bir kılıç küçük bir tahta kutu gönderip şehadet yazısını vermişlerdir.yildiz sarayı, kuzey suriyede resluayna geçtiklerini gönderdiği mektuplardan anliyoruz.Yalniz bir resminin yedek subay olarak çağrılıp sonra teğmen olan bir zabitin fotoğrafının olabilceğini dusunerek
    Genelkurmayla yazmıştım.Bazi belgeler gönderdiler ancak fotoğrafı yoktu.Acaba çanakkale savaşlarına katılıp sizlerin yardimları ile istanbul,çanakkale arşivleri listelerinden bulup iz surebilirmiyim diye sizleri rahatsız ettim.Yardimcı olursanız minnettar kalırım. Saygılarımla..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.