Tapu ve Kadastro Arşivi

Toplumun idari giderlere katılımını sağlamak amacı ile Osmanlı Devleti sınırları içerisinde kalan tüm bölgelerde arazi, nüfus, yetiştirilen hayvan ve ürünlerin miktar ve çeşitleri ile gelirleri kayıt altına alınmıştır. Askeri, mali ve idari konuları kapsayan defterler oluşturulmuş ve bu defterlere Tapu Tahrir Defteri adı verilmiştir. 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı’nın etkisi ile 21 Mayıs 1847 tarihinde bir kanun çıkarılmış ve taşınmaz mallar kayıt altına alınmaya başlanmıştır. Aynı zamanda bu tarih Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün kuruluş tarihi olarak kabul edilmiş, bu işlemlerin yürütülmesi için de Defterhane-i Amire Kalemi oluşturulmuştur. Ağustos 1909 tarihinden itibaren mal sahiplerine verilen tuğralı tapu senetlerinin Defterhanece doldurularak mahalline gönderilme işlemine son verilmiş ve bu yetki mahalli tapu idarelerine bırakılmıştır. Değişik isimler altında faaliyetini sürdüren kurum, 1924 yılında Tapu Umum Müdürlüğü adını almış ve 1925 yılında bünyesine kadastro birimi ilave edilmiştir. Arşiv, 25 Kasım 2010 tarihinde çıkarılan kanun ile bugünkü statüsüne kavuşmuştur.

Tapu ve Kadastro Arşivi’nde, merkezi ve taşra arşiv hizmetleri düzenlenmiş, sicillerin ve arşivlerin elektronik ortamda tutulması ile ilgili düzenlemeler yapılmış, yurtiçi ve yurtdışında tesis edilmiş tapu kayıt ve belgelerinin merkezde veya taşrada arşivlenmesi sağlanmış, eski yazılı tapu kayıt ve belgeleri yeni yazıya çevrilmiş, kayıt ve belgeleri değerlendirilmiş, tarihi nitelik taşıyan eski yazılı tapu kayıt ve belgeleri uzmanların bilimsel çalışmalarına hazırlanmış ve çalışmaların sonuçları değerlendirilmiş, tarihî, kültürel ve estetik değeri olan arşiv malzemeleri korunmuş ve gerektiğinde sergilenmiştir.

Araştırmacıların Yararlanma Durumu

Tapu ve Kadastro Arşivi’nden, tasnif edilmiş ve son işlem tarihi üzerinden en az otuz yıl geçmiş arşiv malzemesi üzerinde Türk ve Türkiye’ye girmesi yasak olmayan yabancı uyruklu kişiler veya bu kişilerin vekilleri tarafından araştırma yapılabilir. Araştırmacılar “Devlet Arşivlerinde Araştırma Talebinde Bulunanlar İçin Müracaat Formu ve Taahhütname”yi doldurarak, bir adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı (yabancılar için pasaport ve kimlik) örneğiyle, vekil ise vekâletname ile birlikte doğrudan araştırma ve inceleme yapacağı arşivin veya arşivlerin bağlı olduğu idareye bizzat veya posta ile müracaatta bulunabilirler. Ayrıca bu müracaat, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik veya başkonsolosluklarına da yapılabilmektedir. Bu temsilcilikler, yapılan müracaatı Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne ya da araştırmanın yapılacağı arşivin bağlı bulunduğu idareye göndermektedirler. Vekilleri vasıtasıyla araştırma ve inceleme yapmak isteyen Türk veya yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ise önceden müracaatlarının olması gerekmektedir. Araştırmacılara ‘Arşiv Giriş Kartı’ verilir ve bu kart arşivde muhafaza edilir.

https://www.tkgm.gov.tr/tr/daire-baskanliklari/arsiv-dairesi-baskanligi

İLETİŞİM

TKGM Çankaya Oran Yerleşkesi Yukarı Dikmen Mah. 648 Cad. No: 53/C 06550 Çankaya/Ankara

(0312) 551 23 97- 551 24 07

.

Ayrıca Kontrol Et

Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Başkanlığı Arşivi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.