Harp Hatıraları

Bir Bölük Komutanının Hatıra Defterinden

Çanakkale Savaşı’nda yer almış Ankara’nın Koçhisar Kazasının Kaman Köyünden Oruç Oğullarından Kadir Oğlu Sadık’ın muharebedeki kahramanlık hikâyesi… 17 Ağustos 1915- Kerevizdere, Kurt Kuyuları Harbin en müthiş ve en ateşli bir gününü yaşıyorduk. Düşmanın piyade ateşi, bombaları, alışkanlık nedeniyle artık bize doğal geliyor, hatta bir eğlence teşkil ediyordu. Üzerimizden geçen kurşunları …

Daha Fazla

Albay Mustafa Kemal’in Cepheden Ayrılışı

20 Eylül 1915 tarihinde Albay Mustafa Kemal Bey, uzun süren aktif komutanlık döneminde ilk defa hastalanmış ve sıtmaya yakalandığından şüphe edilmiştir. Rahatsızlığı sebebiyle 5. Ordu Komutanı Liman von Sanders, Anafartalar Grup Karargâhına gelerek kendisine “geçmiş olsun” dileğinde bulunmuş ve daha sonra özel doktorunu göndermiştir. İstirahatinin bitiminden dört gün sonra ise …

Daha Fazla

Düşmanın Hile ve Kurnazlıkları

Düşman aynı zamanda hilekâr ve kurnazca hareket ediyordu. Tüfeğini bizim mazgala sabitlenmiş, bizim efrat mazgalın önüne gelir gelmez ateş ediyor, bu yüzden çok zayiat verdiriyordu. Bununla da kalmayarak bir küreğin ucuna bir şapka geçiriyor, şapkayı bizim siperden görünür bir şekle sokuyor, tekrar başka bir İngiliz de bizim siperden görünecek şekilde …

Daha Fazla

Kara Kedi!

Kumkale çıkarmasında muvaffak olamayan, orada denize dökülen Fransız birlikleri, cephemizde bulunan 29’uncu İngiliz Tümeni’ne bağlı birliklerin yerlerini almışlar, Kerevizdere üzerindeki, Hisarlık sırtlarını tahkim ederek siperlerine girmişlerdi. Denizden ve karadan şiddetli topçu ateşlerinin tesiriyle, çok fazla telefat vermemizin önüne geçebilmek için, düşman siperlerinin 25-30 metre yakınına kadar ilk siperlerimizi yanaştırmak icap …

Daha Fazla

Satılmış Çavuş’un Topu

                Bayramiç’te ihtiyat zabiti Çanakkaleli Halil Bey’den dinledim: 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Muharebesi’nde, Kilitbahir’de, Mecidiye Tabyasında 24’lük bir topun kumandanı Satılmış Çavuş diğer top arkadaşlarıyla birlikte yaralanıyor.[1] Sıhhiye neferleri çavuşu sedyeye koyuyorlar. Kazamata[2] götürüyorlar. Satılmış Çavuş kapıya yaklaşınca geriye bakıyor; senelerden beri gölgesinde hayaller, emeller beslediği topunun o büyük …

Daha Fazla

ULUSLARARASI SAVAŞ HUKUKUNU İHLAL

Çanakkale muharebelerinde hukuk ihlalleri arasında özellikle hastane ve hastane gemilerinin bombalanması en sık rastlanan olaylardan idi. Çeşitli tarihlerde olmak üzere Halil Paşa Çiftliği, Ezine ve Çamburnu’ndaki hastanenin bombalanması, Arıburnu mıntıkasında hafif ve ağır yaralı hastaneleri civarına ve Çanakkale Merkez Hastanesi’ne bomba atılması, Soğandere civarındaki seyyar hastanelerin bombardıman edilmesi, Ağaderesi civarındaki …

Daha Fazla

BİR DENİZ HARBİNİN ARİFESİNDE OLDUĞUMUZU HİSSETMİŞTİK

18 Şubat 1915 tarihinden itibaren Çanakkale Boğazı’nın savunmasına tahsis edilmiş dört topçu alayında toplam 235 top kullanıma hazırdı. Savunma planı çerçevesinde ağır silahların büyük çoğunluğu Çanakkale Boğazı’nın en dar kesiminde Kilitbahir-Çimenlik hattında yoğunlaşıyordu. Kilitbahir Grubu içerisinde yer alan Rumeli Mecidiye Tabyası’nda 15 Şubat 1915 tarihinde 2 adet 280×22’lük, 4 adet …

Daha Fazla

27’NCİ ALAY’A HAKLI ŞEREF VERECEK BİR MUZAFFERİYET

25 Nisan 1915 günü başlayan Çanakkale kara muharebelerinde Kanlısırt bölgesinde konuşlandırılan toplarımız stratejik öneme sahipti. Çıkarmanın ilk günü düşman eline geçen toplarımızın geri alınması mücadelesi 27’nci Alay harp ceridesine şu şekilde yansımıştır: “Avcı hattı düşmanın elinde kalan toplarımıza yaklaşmıştı. Toplarımızın kurtarılması hakkında sık sık teşvikâmiz şifâhî emirler veriyordum. Düşman, topları …

Daha Fazla

Ateşkesten Manzaralar

24 Mayıs 1915 ateşkes günü Türk askeri iki taraf arasındaki harp sahasında. Çanakkale cephesinde, Arıburnu bölgesinde 19 Mayıs 1915 günü, dört tümen ile gerçekleştirilen taarruz başarısız olmuş, Türk tarafının zayiatı on bine yaklaşmıştı. Bu ürkütücü tablonun en acı yanı ise taarruz sonrası ara hatta kalan ve müdahale edilemeyen yaralılar idi. …

Daha Fazla