Salı , Aralık 3 2024

Tarihi Yapılar

Çanakkale 18 Mart İlkokulu

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU             Yapı, Çanakkale il merkezi Cevat Paşa Mahallesi İnönü Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Hasan Rahmi Paşa tarafından 20.yüzyıl başında yaptırılmıştır. Hasan Rahmi Paşa, 1842 yılında Selanik’te doğmuştur. 1897-1908 yılları arasında Osmanlı Devleti Donanma Komutanlığı yapmıştır. 1897 Osmanlı-Yunan Harbi’ne katılmış; 1923 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Görev de bulunduğu …

Daha Fazla

Çanakkale Askeri Er Hamamı (Hasan Rahmi Paşa Hamamı)

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU             Yapı, Çanakkale il merkezi Cevat Paşa mahallesinde bulunmaktadır. Konumu itibariyle Çanakkale Askeri Hastanesi’ne oldukça yakındır. Hasan Rahmi Paşa tarafından 1904 yılında yaptırılmıştır. Hasan Rahmi Paşa, 1842 yılında Selanik’te doğmuştur. 1897-1908 yılları arasında Osmanlı Devleti Donanma Komutanlığı yapmıştır. 1897 Osmanlı-Yunan Harbi’ne katılmış; 1923 yılında İstanbul’da vefat …

Daha Fazla

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Binası (Eski Vali Konağı)

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU             Çanakkale İl merkezinin Cevat Paşa Mahallesi’nde yer alan yapı, geç Osmanlı mimarisi özelliği ile İnönü Caddesi’ne ahenk katmaktadır. Günlük yaşantı içinde yerel halkın sıklıkla karşılaştığı bu yapı; şehir merkezine kısmen uzak olması sebebiyle şehri ziyarete gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisi dışında kalmıştır. Bulunduğu muhit …

Daha Fazla

Çanakkale Necip Paşa Konağı

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU Çanakkale il merkezi Cevat Paşa Mahallesi Kayserili Ahmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan Necip Paşa Konağı, Çanakkale Kordon’un mimari özellik açısından en dikkat çeken yapılardan birisidir. Geç Osmanlı mimari özelliği ile günümüze dek ulaşan yapı, Boğaz Komutanı Necip Paşa tarafından yaptırılmıştır. Zenginliği ve dindarlığı ile tanınan Necip …

Daha Fazla

Çanakkale Öğretmenevi

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU Dikdörtgen planlı ve iki katlı olan yapı Kemal Paşa Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı üzerinde bulunmaktadır. Şehrin en işlek caddesi üzerinde yer alması sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir. Tamamı kesme taş malzeme ile yapılmıştır. Aktif deprem faylarının üzerinde kurulan Çanakkale’nin bu özelliğine karşılık taş yapının kendisini …

Daha Fazla

Çanakkale Eski Rektörlük Binası (Emilie Vitalis Binası)

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU Avrupa yakasından Çanakkale il merkezine gelenleri ilk karşılayan yapılardan birisidir. Yalı caddesi üzerinde Çanakkale Saat Kulesi ve Kordon ile komşu olan bina; Emilie Vitalis tarafından 19. Yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Emilie Vitalis, İtalyan tüccar ve İtalya Ticari Ataşesi’dir. Bu sebeple yapı hem kişisel konutu hem de resmi …

Daha Fazla

Çanakkale Yalı Hanı

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU Çanakkale’nin tek hanıdır. Kemal Paşa Mahallesi Fetvane Sokak üzerinde ana kapısı bulunmaktadır. Diğer kapısı ise Yalı Caddesi’ne çıkmaktadır. İki kapısı da kentliler ve turistler tarafından sıklıkla kullanıldığı için halk arasında “yol geçen hanı” olarak da bilinmektedir. Yapı, 800mt2 dikdörtgen planlı olarak 1887 yılında inşa edilmiştir. Geniş …

Daha Fazla

Çanakkale Aynalı Çarşı

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU             Osmanlı Devleti’nin yüzlerce yıllık ticaret sisteminin bir parçası ve temsilcisi olan Aynalı Çarşı, Çanakkale şehir merkezinin yerli ve yabancı en çok turist çeken yapılarından birisidir. Türkülere konu olan yapı günümüzde de iş merkezi olarak kullanılmaya devam etmektedir. Konumu itibariyle Kemal Paşa Mahallesi’nin merkezi Çarşı Caddesi’nde …

Daha Fazla

Zafer İlkokulu (Yalova İlkokulu)

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU Eceabat İlçesine 19 km. uzaklıktaki Yalova Köyü merkezinde bulunan Zafer İlkokulu, Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa tarafından 1915 yılında yaptırılmıştır. İlkokul, 20. Yüzyılın ilk çeyreğindeki eğitim seferberliğinin bir yansıması olarak ayakta durmaktadır. Cevat Paşa, çevre köylerde de okullar yaptırmış ve köy çocuklarının eğitimlerini tamamlamaları için gayret …

Daha Fazla

Çanakkale Saat Kulesi

Saat Kulesi üzerinde bulunan kitabeye göre, 1897 yılında II. Abdülhamit döneminde  yapılmıştır. Dört katlı ve kare şeklinde mimarisi olan saat kulesinin dördüncü katında saat kadranı bulunur. Giriş kapısının doğu kısmında bir çeşme vardır. Çeşme üzerinde altı satırlık bir kitabe bulunur. Yapının mimari özellikleri 19. Yüzyıl özellikleri taşır. Şehre gelen turistlerin …

Daha Fazla