Salı , Aralık 3 2024

ÖZEGE Kütüphanesi

ÖZEGE Kütüphanesi

Türk bibliyograf ve kitap koleksiyoncusu olan Mehmet Seyfettin Özege (7 Şubat 1901, İstanbul – 7 Nisan 1981), bankacılık sektöründe çeşitli görevler almış ve 1950 sonrasında emekliye ayrıldıktan sonra maddi imkanlarının büyük bir kısmını kitaplara ayırmıştır. ArapçaFarsça ve Fransızca bilen Mehmet Seyfettin Özege’nin kitap düşkünlüğü gençlik yıllarına kadar dayansa da Nurullah Pertevoğlu ile tanışması oldukça önemli bir etki yaratmıştır. Çünkü Nurullah Pertevoğlu’nun sahip olduğu eserlerin bir bölümünü satın almıştır ve topladığı 50 bin eseri 1961 yılında Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi’ne bağışlamıştır. Burada onun adını taşıyan bir nadide eserler salonu açılmıştır. Mehmet Seyfettin Özege arşivinin sahaflarda satılması sonucunda, Ocak 2018’de İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı, Seyfettin Özege’nin arşivini satın almış ve tasnif işlemlerini tamamladıktan sonra web sayfasında araştırmacıların hizmetine sunmuştur. Tasnifi yapılan arşivin içinde;

Seyfettin Özege’nin Eski Harflerle Basılmış Türkçe Eserler Kataloğu için hazırladığı tespit fişleri ile bunların prova baskıları, bu eserin ikinci bölümü için hazırladığı Yazar Biyografi fişleri, notları ile bu konudaki çeşitli kişilerle yapılan resmi ve özel yazışmalar, Seyfettin Özege›nin özel hayatıyla ilgili çeşitli kartvizit, mektup, not kağıtları, hesap pusulaları, makbuzlar, muhtelif defterler, yazışmalar, hikaye taslakları ve fotoğraflar, İhsan Arat, Neriman Balaban Arat, Affan Balaban, Ferihan Balaban, Sacide Balaban, Füsun Arat’a ait çeşitli yazışmalar, Seyfettin Özege’ye ait olduğu tahmin edilen İş Bankası evrakı ile İhsan Arat’a ait Maliye Müfettişliği evrakı yer almıştır. Ayrıca olumsuz saklama koşulları ve zamanın etkisiyle yıpranmış, dağılmış ve muhtemelen kayba uğramış arşivde, 11.428 kayıt (2926 Latin harfli, 8316 Eski harfli belge) ve 186 fotoğraf ve bu kayıtlara ilişkin 43.702 poz dijital görüntü yer almıştır.

Araştırmacıların Yararlanma Durumu

Öncelikle Atatürk Kitaplığı 7/24 hizmet vermektedir. Ancak araştırma, depo ve süreli yayınlar bölümleri 08:30-22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Kütüphaneye üye olmak isteyen araştırmacıların T.C. nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport gibi resmi geçerliliği olan bir kimlik belgesi ile kütüphaneye gitmesi yeterli olacaktır. Üye olan araştırmacılar 30 gün süreyle 5 kitap ödünç alabilmektedir. Aynı zamanda araştırmacılar İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı diğer kütüphanelerden de ödünç kitap alma hakkına sahiptir.

İLETİŞİM

Atatürk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı/Erzurum

https://www.atauni.edu.tr/kutuphane-ve-dokumantasyon-daire-baskanligi

+90 442 2311603