Çanakkale 18 Mart İlkokulu

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU

            Yapı, Çanakkale il merkezi Cevat Paşa Mahallesi İnönü Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Hasan Rahmi Paşa tarafından 20.yüzyıl başında yaptırılmıştır. Hasan Rahmi Paşa, 1842 yılında Selanik’te doğmuştur. 1897-1908 yılları arasında Osmanlı Devleti Donanma Komutanlığı yapmıştır. 1897 Osmanlı-Yunan Harbi’ne katılmış; 1923 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Görev de bulunduğu müddet zarfında Çanakkale’de (Kale-i Sultaniye) bayındırlık faaliyetlerinde bulunacak; bu sayede geleceğe 19. ve 20. Yüzyılın mimari tarzının taşınmasını sağlayacaktır.

            Yapının genel özelliklerine bakıldığında dikdörtgen planı dikkat çekmektedir. İki katlı binanın bir bodrumu bulunmaktadır. Kiremit çatılıdır. Binanın ön cephesinde iki adet merdiven bulunmaktadır. Bu merdivenler ile ana kapıya ulaşım sağlanırken; bu özellik yapıya karakter katmaktadır. Bina içinde büyük koridor tüm odalara girişi kolaylaştırırken; ayrıca ferahlık sağlamaktadır. Koridorun her iki tarafında odalar yer almakta ve bu odalar büyük camlara sahiptir. Yapının ön, yan ve arka cephelerindeki büyük camları kesme taşlarla süslenmiştir. Yapı genel itibariyle gösterişe dair izler sunmakta ve günlük yaşamın dikkat çeken kültür mirası olarak görülmektedir.

            Yapı, Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde hastane olarak kullanılmıştır. Mimari yapısı hastane kullanıma imkân sağlamıştır. Ancak Demokrat Parti dönemiyle başlayan yeni eğitim faaliyetleri kapsamında yapı, geniş çaplı değişime uğrayacaktır. Yapılan müdahaleler sonrası 1952 yılından itibaren okul kullanımına uygun hale getirilmiştir. O günden günümüze dek bu görevini icra etmekte ve yeni nesillerin yetişmesine ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca Kontrol Et

Alexandria Troas

Yayına Hazırlayan: Yıldız MADEN Alexandria Troas, III. Aleksandros (Büyük İskender)’un generallerinden Antigonos Monophthalmus tarafından Antigoneia …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.