Kale ve Tabyalar

Anadolu Hamidiye Tabyası

Yayına Hazırlayan: Hatice KESKİN Osmanlı Devleti, 18. yüzyılın sonunda harp ve savaş sisteminde köklü değişikliklere gitmek zorunda kalmıştır. Yaşanan toprak kayıpları ile birlikte yeni bir savunma sistemi kurma mecburiyeti hissedilmiştir. Bu dönemde tabyalar, kent savunma sisteminde kalelerin yanı sıra inşa edilmeye başlanmıştır. Osmanlı kentlerine inşa edilen tabyalardan biri de Çanakkale …

Daha Fazla

Anadolu Orhaniye Tabyası

Yayına Hazırlayan: Aslı SANSAK II. Abdülhamid tarafından 1889 senesinde inşa ettirilen Anadolu Orhaniye Tabyası, stratejik konumu nedeni ile Boğaz’ın önemli savunma tabyalarındandır. Çanakkale Boğaz Muharebesinde önemli bir rolü bulunan Orhaniye Tabyası, Kumkale Kalesi’nin batısında bulunan tepede yer almaktadır. Olası bir savaş esnasında Boğaz’dan gelecek deniz gücüne karşılık verebilmesi adına kuzeydoğu-güneybatı …

Daha Fazla

Rumeli Mecidiye Tabyası ve Şehitliği

Rumeli Mecidiye Tabyası, II. Abdülhamit döneminde Asaf Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tabyada 8 adet bonet ve 6 adet top yeri bulunmaktadır. Çanakkale Boğazı’nın savunulması bakımından önemli bir konuma sahip olan Rumeli Mecidiye Tabyası, 4. Ağır Topçu Alayı’nın 2. Ağır Topçu Taburu’na bağlı 5. Batarya’nın bulunduğu merkez istihkâmlardan biridir. 18 Mart 1915 …

Daha Fazla

Rumeli Hamidiye Tabyası

Rumeli Hamidiye Tabyası, Sultan II. Abdülhamit döneminde, 1896 yılında, Kilitbahir bölgesindeki top sayısını arttırmak ve boğaz savunmasını güçlendirmek amacıyla yaptırılmıştır. Kilitbahir Kalesi’nin güneyinde ve hemen yanında bulunan Namazgâh Tabyası ile bu tabyanın yaklaşık 400 metre daha güneyindeki Rumeli Mecidiye Tabyası arasında kalan bölgede, yolun sağ yanındaki çam ağaçlarının arasında yer …

Daha Fazla

Namazgah Tabyası

Kilitbahir Kalesi’ni geçtikten sonra yolun deniz kısmında bulunmaktadır. Tabya 26 adet bonetten oluşmaktadır. Sultan III. Mustafa döneminde Osmanlı Ordusu’nun Topçu birliklerinin ıslahı için ülkemize gelen Baron De Tott’un önerisiyle 1770 yılında inşasına başlanmıştır. Çanakkale Boğazı’nın en dar yerine yapılan ilk ve en büyük tabyadır. İlerleyen yıllarda Sultan II. Mahmut, Sultan …

Daha Fazla

Ertuğrul Tabyası

Seddülbahir Köyü’nün batısında, Ertuğrul Koyu’na hâkim, Gözcübaba Tepesi’nin Ertuğrul Koyu’na doğru uzanan güney yamacı üzerinde, denize dönük olarak bulunmaktadır. Boğaz girişini korumakla görevli dört tabyadan biri olup, Sultan II. Abdülhamit döneminde Asaf Paşa’nın çalışmaları sonucu yaptırılmıştır. Tabya 3 bonet ve aralarında bulunan 2 adet top platformundan oluşmuştur. 2 adet uzun …

Daha Fazla

Değirmen Burnu Tabyası

Tabya Eceabat-Kilitbahir yolu üzerinde sağ tarafta, Değirmen Burnu mevkiinde yer almaktadır. 1890 yılında Sultan II. Abdülhamit döneminde yaptırılmıştır. Tabya içinde yer alan kışla binası, yine aynı dönemde yapılmış olup, 19. Yüzyıl Türk askeri mimarisinin güzel bir örneğidir. Tabya içerisinde, kitabesinde II. Abdülhamit’in tuğrası bulunan bir kışla binası yer almaktadır. Kıyıya …

Daha Fazla

Kilitbahir Kalesi

1453 yılında İstanbul’un fethi ile sonuçlanan kuşatma sırasında Bizans’a yardım etmek amacıyla gelen Papalık Donanması, Çanakkale Boğazı’ndan kolaylıkla geçmiş ve İstanbul’a ulaşmıştır. Bu olay nedeniyle Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale Boğazı’nda da tedbir alınmak istenmiş ve 1462-1463 yıllarında boğazın en dar yerine karşılıklı iki kale yaptırılmıştır. Kilitbahir Kalesi, boğazın en …

Daha Fazla

Seddülbahir Kalesi

Seddülbahir kalesi, Rumeli kıyısında Gelibolu Yarımadası’nın Ege denizine bakan ucunda bulunmaktadır. Venediklilerin 1656’da Limni ve Bozcaada’yı işgal etmeleri üzerine, Çanakkale Boğazı girişini savunmak amacıyla, Anadolu yakasındaki Kumkale ile 1659 – 1660 yıllarında IV. Mehmet’in annesi, Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen biçimindeki kale, birbirinden farklı seviyede iki kat halinde ve …

Daha Fazla

Çamburnu Kalesi

Çanakkale Boğazı’nı zorlamak ve bu dar deniz geçidine hâkim olmak, yüz seneden beri, harp harekâtının en önemli ve en zor meselelerinden biri olmuştur. Boğazı zorlamak için yapıan ilk saldırı 1807’de Amiral Duckwort komutasındaki İngiliz donanması tarafından yapılmıştır. Duckworth, 7 harp gemisi ile Çanakkale istihkâmlarına ateş etmiştir. Bir Türk filosunu yok …

Daha Fazla