Seddülbahir Kalesi

Seddülbahir kalesi, Rumeli kıyısında Gelibolu Yarımadası’nın Ege denizine bakan ucunda bulunmaktadır. Venediklilerin 1656’da Limni ve Bozcaada’yı işgal etmeleri üzerine, Çanakkale Boğazı girişini savunmak amacıyla, Anadolu yakasındaki Kumkale ile 1659 – 1660 yıllarında IV. Mehmet’in annesi, Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılmıştır.

Dikdörtgen biçimindeki kale, birbirinden farklı seviyede iki kat halinde ve iki ayrı bölüm olarak inşa edilmiştir.  Daha alçak seviyede yapılan bu bölümü Çanakkale Boğazı yönünde bakmaktadır. Bir anlamda kalenin alt katını oluşturan bu bölümdeki sur duvarlarının zemin kısmında top mazgalları bulunmaktadır.

Çanakkale Muharebeleri sırasında kaleye toplam 12 adet top yerleştirilmiştir. Bu toplar Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı’nın kuruluşunda bulunan 5. Ağır Topçu Alayının 2. Ağır Topçu Taburu’na bağlı bir batarya olarak görev yapmıştır.

Trablusgarp Savaşı sırasında İtalyan donanması tarafından bombalanmıştır. İngiliz – Fransız gemilerinden oluşan Müttefik Donanma tarafından ise ilk kez 3 Kasım 1914’te bombalanmış ve kalede bulunan 81 er 5 subay şehit olmuştur. Müttefik Donanma komutanı Amiral Carden’in Çanakkale Boğazı’nı geçmeye yönelik hazırladığı plan gereğince ise 19 Şubat ve 25 Şubat 1915 tarihlerinde ağır şekilde bombalanmış ve giriş tahkimatımızda bulunan Seddülbahir Kalesi ile birlikte Ertuğrul, Kumkale ve Orhaniye Tabyası tamamen susturulmuştur. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 2016 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları halen devam etmektedir.

Ayrıca Kontrol Et

Anadolu Hamidiye Tabyası

Yayına Hazırlayan: Hatice KESKİN Osmanlı Devleti, 18. yüzyılın sonunda harp ve savaş sisteminde köklü değişikliklere …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.