Çanakkale Boğazı’nı zorlamak ve bu dar deniz geçidine hâkim olmak, yüz seneden beri, harp harekâtının en önemli ve en zor meselelerinden biri olmuştur. Boğazı zorlamak için yapıan ilk saldırı 1807’de Amiral Duckwort komutasındaki İngiliz donanması tarafından yapılmıştır. Duckworth, 7 harp gemisi ile Çanakkale istihkâmlarına ateş etmiştir. Bir Türk filosunu yok ederek İstanbul’a doğru yol aldığı sırada şiddeti bir rüzgâra yakalanmıştır. Müsait bir hava koşulunu bekledikten sonra geri döndü. Dönüşte Çanakkale’den geçerken 150 kayıp vermiştir.
19 Şubat 1807 tarihinde Çanakkale Boğazı’nı rahatlıkla geçen Amiral Duckwort komutasındaki İngiliz donanmasının İstanbul önlerine kadar gelmesi üzerine, boğaz tahkimatının güçlendirilmesi yoluna gidilmiştir. Bu nedenle Sultan III. Selim ve Sultan II. Mahmut’un saltanat yıllarında inşa edilen Bigalı, Nara, Köse Burnu kaleleri ile aynı dönemde (1807 – 1822) yapılmıştır.
25 Şubat 1915 tarihinde Eceabat’a gelen 19. Tümen kuruluşundaki unsurlardan biri olan 57. Alay Karargâhı, bir dönem burada görev yapmıştır. Çanakkale Kara Muharebeleri başladıktan bir süre sonra ilk olarak Güney Grubu’nun sıhhiye malzemelerinin deposu olarak kullanılmıştır. Daha sonra ise 12. Tümenin Seyyar Hastanesi ile Emraz-ı Adiye(basit hastalıklar) Hastanesi burada hizmet vermiştir. Burada tedavi gördükleri sırada şehit düşen askerlerimiz, Çamburnu Kalesi yakınındaki bir bölgeye gömülmüş olması muhtemeldir.
Eceabat’ın Kilitbahir yönündeki çıkışına doğru, Çamburnu mevkiinde yer alan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın bahçesi içerisinde bulunmaktadır.