Rumeli Hamidiye Tabyası, Sultan II. Abdülhamit döneminde, 1896 yılında, Kilitbahir bölgesindeki top sayısını arttırmak ve boğaz savunmasını güçlendirmek amacıyla yaptırılmıştır.
Kilitbahir Kalesi’nin güneyinde ve hemen yanında bulunan Namazgâh Tabyası ile bu tabyanın yaklaşık 400 metre daha güneyindeki Rumeli Mecidiye Tabyası arasında kalan bölgede, yolun sağ yanındaki çam ağaçlarının arasında yer almaktadır.
Tabyada, üç adet bonet ve iki adet top yuvası bulunmaktadır. Bu toplar, her biri 355/35 mm’lik, uzun namlulu Krupp yapımı toplardır. Çanakkale Boğazı savunmasının en ağır ve güçlü silahlarını oluşturan bu topların mevcudu toplam 5 adettir. Rumeli Hamidiye Tabyası’ nda bulunan 2 adet 355/35 mm’lik top haricinde, 2’si Anadolu Hamidiye Tabyası’ nda, 1’i Çimenlik Kalesi’nde bulunmaktaydı. 18 Mart 1915 Çanakkale Boğaz Muharebesinin gerçekleştiği gün bölgeyi hedef alan düşman gemilerinin bombardımanı sırasında Rumeli Hamidiye Tabyası’ nda bulunan toplardan birinin döşeme rayları kırılmış, diğerinin ise nişan tertibatı hasar görmüştür. Bu sebeple tabya, Birleşik Filo gemilerine ateş edememiştir. Günümüzde tabyadaki bonetlerin üzeri ve tabyanın bulunduğu alan bütünüyle çam ağaçları ile kaplı olduğundan, yoldan geçerken ancak dikkatle bakılırsa fark edilmektedir.