Necip Paşa Camii

Yayına Hazırlayan: Onur KUŞKU

Cami, Çanakkale il merkezi Cevat Paşa Mahallesi’nde bulunmaktadır. Necip Paşa’nın isteği doğrultusunda yapımına başlanmıştır. Necip Paşa (1820-1900), Bahr-i Sefid Topçu Livası Tugay Komutanı görevinde bulunmuştur. Dinine düşkün olduğu bilinen Necip Paşa’nın yaşadığı konağa yakın bir konuma yaptırmak istemiş olduğu cami, onun sağlığında tamamlanamamıştır. Necip Paşa’nın vefatı sonrası eşi Habibe Hanım tarafından 1902 yılında tamamlanarak cemaatin kullanımına açılmıştır. Cami, günümüzde 20.yüzyıl taş işlemeciliği örneklerini sunmasıyla şehri ziyaret edenler tarafından dikkat çekici bulunmaktadır.

Cami’nin mimari özellikleri incelendiğinde ise sahilden gelen rüzgarlara karşı önlem için ters T planlı olarak inşa edildiği görülmektedir. 450 kişilik cemaate uygun olacak şekilde zaman içinde restorasyonlara uğramış ve genişletilmiştir. Taş kaplamalı olan caminin toplam 6 küçük kubbesi bulunmaktadır. Cami avlusu ağaçlandırılmış ve bahçe peyzajı tamamlanmıştır. Tek kubbeli şadırvan, gasilhane, okuma odası ve bay-bayan tuvaletleri mevcuttur. İç kısmı ise ahşaptır ve zemin farklı renkli halılarla kaplanmıştır. Yapı özellikleri ile Çanakkale’nin en güzel camisi olarak bilinmektedir.

Cami’nin günümüze kadar tarihi incelendiği iki kez yıkıcı depreme maruz kaldığı bilinmektedir. Bu depremlerden ilki 18 Mart 1953 yılında yaşanan Yenice depremidir. Çanakkale İl sınırları içinde yıkıcılığı ile ölümlere yol açan bu deprem sırasında caminin büyük bir kısmı ve minaresi yıkılmıştır. Deprem sonrası halkın desteği ile tekrar inşa ettirilmiş ve 1965 yılında ibadete açılmıştır. Minare ise Hüseyin Akif Terzioğlu tarafından inşa ettirilmiştir. Ancak inşa ettirilen minare bu kez 24 Mayıs 2014 tarihli ve Richter ölçeğine göre 6,9 büyüklüğündeki depremle bir kez daha yıkılmıştır. Günümüzdeki minaresi deprem sonrası halk tarafından toplanan bağışlar ve kuruluşların destekleri sonucu tekrar inşa edilmiştir.

Ayrıca Kontrol Et

Alexandria Troas

Yayına Hazırlayan: Yıldız MADEN Alexandria Troas, III. Aleksandros (Büyük İskender)’un generallerinden Antigonos Monophthalmus tarafından Antigoneia …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.