Çanakkale Kara Muharebeleri’nin 107. Yıl Anma Törenleri Gerçekleşti

Çanakkale Kara Muharebeleri’nin 107. yıl anma törenleri Çanakkale Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Anma töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY’un Anıta çelenk sunmasıyla başladı.

Vali İlhami AKTAŞ,  1. Ordu Komutanı Korgeneral Kemal YENİ, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İSKENDEROĞLU, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim YALDIZ, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail KAŞDEMİR, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominic CHİLCOTT, Yeni Zelanda Gaziler Bakanı Meka WHAİTİRİ, Avustralya Ankara Büyükelçisi Miles ARMİTAGE ile çok sayıda yerli ve yabancı davetlinin katıldığı törende;  saygı duruşu ve tören kıtası tarafından saygı atışı yapılmasından sonra İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk Bayrağı çekildi.

Çanakkale Kara Savaşları’nın 107. yılı dolayısıyla yabancı ülke temsilcilerin de katılımıyla Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendi. ( Sergen Sezgin – Anadolu Ajansı )

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail KAŞDEMİR, günün anlam ve önemine ilişkin birer konuşma yaptı. Sayın Mehmet Nuri Ersoy, konuşmasında şunları söyledi:

“Çanakkale, tek vücut olmuş Türk milletinin birlikte atan kalbi, beraber yürüdüğü yol, her şeyini feda etmeye hazır olarak kenetlendiği inanmışlıktır. İnsanın hayatına yön veren, neden yaşadığına dair farkındalığıdır. Bu farkındalığı edinenler seçimlerinde tereddüt etmez, pişmanlığa düşmez. Burada vatanını savunanlar ne için yaşadıklarını, hayatın nelerle anlam kazandığını ve neler kaybedildiğinde bu anlamın da yitip gittiğini çok iyi biliyorlardı. Ondan dolayı Osmanlı coğrafyasının dört bir yanından gelip omuz omuza verenlerin ve geri dönmeyi düşünmeyenlerin zaferidir Çanakkale.

Bu mezarlara iyi bakın. İşte onların gerçekliği karşınızda duruyor. Buna sahip çıkın. Buraya gelmek yetmez. Çanakkale’nin duygusunu ve bilgisini özümseyin ve yanınızda götürün. Bu mezarlıkların her birini aklınızda ve kalbinizde taşıyın. Ne zaman birileri sizi nefretle, öfkeyle, ayrımcılık ve ötekileştirme duygularıyla doldurmaya çalışırsa o yalanları alın, bu mezarlara gömün ve size gerçeği miras bırakan atalarınızın hatırasını onurlandırın. Hemen her yıl dönümünde dile getirilen, Anafartalar kahramanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Anzak askerlerinin annelerine yazdığı mektuptaki ifadeleri de unutmayın. O ifadelerin sıradanlaşmasına izin vermeyin. O mektubun, bir iyi niyet ve nezaket göstergesi olmasının ötesindeki anlamının farkında olun. O sözler Mehmetçik ve Anzaklar gibi savaşı cephede yaşayıp, kaybedilen canların acısını kalbinde hissedenler ile savaşlardan, kutuplaşmalardan, ölümlerden beslenenler arasındaki ruh ve karakter farkıdır: Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar, burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail KAŞDEMİR de törende yaptığı konuşmada şu sözleri söylemiştir:

“Bir yok oluş sürecinden, bir varoluş destanı çıkardık. Tabiri caizse Çanakkale’de küllerimizden yeniden doğduk. Aslında biz Çanakkale’de kendimize geldik, kendimizi bulduk. Bir hilal uğruna ne güneşler batırdık ama izzetimizi ve namusumuzu çiğnetmedik. Son kalenin Çanakkale olduğunun farkına vardık ve bu uğurda memleketin en okumuş ve en akıllı gençlerini feda ettik. Bir nesil kaybettik bu topraklarda. O kahraman nesil de bu durumun farkında olarak yani bu savaşın Türk milleti için bir ölüm kalım savaşı olduğunu bilerek ölüme meydan okudular. Bir gül bahçesine girer gibi, kara toprağa girdiler. Bu toprakların kara bağrında, sıradağlar gibi durdular ve düşmanı bir adım öteye geçirmediler. Uzun süren bir geri çekilmeye son verdiler. Memleketin kararan ufuklarında, bir güneş gibi doğdular ve şafağı söktürdüler. Çanakkale geçilmez ve bu toprakları bize ebedi vatan yaptılar.”

Yapılan konuşmaların ardından Türk ve yabancı askerlerin kara savaşları zamanında yazdıkları mektupları okundu.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Çanakkale Cephesi’nde şehit düşen Kahraman Şehitlerimiz için dua edildi. Tören geçişinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY, “Şehitlik Defteri”ni imzaladı ve beraberindeki heyet ile birlikte şehitliklere karanfil bıraktı.

Şehitler Abidesi’nde düzenlenen tören; Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY ve beraberindekiler, Çanakkale Boğazı’na bakan seyir alanına geçerek Hava Kuvvetleri Komutanlığının ekibi SOLO TÜRK’ün, gösterisinin izlenmesiyle son buldu.

Fransız Mezarlığı’nda Tören

Çanakkale Kara Savaşları’nın 107. yılı etkinlikleri kapsamında Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Fransız Askeri Mezarlığı’nda tören düzenlendi. Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mathilde Grammont, programda yaptığı konuşmada, Fransız birliklerinin Birinci Dünya Savaşı’na katılma sürecini anlattı.

Savaşta hayatını kaybeden askerleri saygıyla andıklarını belirten Grammont şu ifadeleri kullandı: “Geçmişte kan ve gözyaşı ile yıkanan değerli askerlerimizin istirahat ettiği bu topraklarda bugün ve gelecekte bir arada olmamız, onların gösterdikleri fedakarlıkları unutmadığımızı, birlikte kardeşlik ve barışı teşvik etmekte kararlı olmaya devam ettiğimizi göstermektedir.”

Daha sonra Grammont ve Büyükelçilik Savunma Ataşesi Albay Philippe Boulogne ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, anıta çelenk bıraktı. Katılımcı ülkelerin misyon şefleri de anıta çelenklerini koydu. Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Fransa Milli Marşı’nın okunmasıyla devam eden tören, anıttaki mezarlara karanfiller bırakılması ve ülke temsilcilerinin anı defterini imzalamasıyla sona erdi.

 Törene, Yeni Zelanda Gaziler Bakanı Meka Whaitiri, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jurgen Schulz, İrlanda’nın Ankara Büyükelçisi Sonya McGuinness, Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage ve Fas’ın Ankara Büyükelçisi Mohammed Ali Lazreq ile katılımcı ülkelerin temsilcileri katıldı.

107 Yıl Sonra 17 Fransız Askeri Fransız Mezarlığı’na Defnedildi

Seddülbahir Kalesi Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Teşhir-Tanzim Projesi çalışmaları sırasında Çanakkale Kara Savaşları sırasında yaşamını yitiren 17 Fransız askerinin kemikleri bulundu. Törenle Fransız heyete teslim edilen 17 askerin kemikleri, Morto Koyu’ndaki Fransız Mezarlığı’na defnedildi.

Seddülbahir Kalesi Restorasyon Projesi kapsamında Çanakkale Arkeoloji Müzesi denetiminde sürdürülen arkeolojik saha araştırmalarında tarihi görsellerle konumu örtüşen mezar alanlarında bir mezar taşının yanında şu ana kadar birinin kimlik bilgileri tespit edilmiş 17 askere ait iskelet parçalarına rastlandı. Bu mezarlarda ele geçen haç, yüzük, mezar levhası, mezar taşı gibi buluntular, tarihi belgeler ve fotoğraflar iskeletlerin 1915 tarihinde Çanakkale muharebeleri sırasında güney cephesinde hayatlarını kaybeden Fransız askerlerine ait olduğunu gösterdi. 17 Fransız askerinin kemikleri Seddülbahir Kalesi’nde düzenlenen törenle Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail KAŞDEMİR tarafından Fransız heyetine teslim edildi.

​Törene Fransa Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mathilde Grammont, Misyon Şefi Mathilde Grammont, Fransız Akdeniz Bölgesi Komutan Yardımcısı Tuğamiral Jean Emmanuel Roux de Luze, Savunma Ataşesi Albay Philippe Boulogne, NATO İzmir’den Yarbay Philippe Riols de Fonclare, Görevli Memur Remi Ver, NATO İzmir’den Asteğmen 1, Nicolas Beyou, Savunma Ataşesi Yardımcısı Asteğmen 1 Boris Stoll, Fransız Rahip Peder Alexis Doucet ve Savunma Ataşeliği’nden Fransız öğrenci Hugo Desbenoit katıldı.

Fransız Savunma Ataşesi Albay Philippe Boulogne yaptığı konuşmada şunları ifade etmiştir: “Tarihimizin en trajik dönemlerinin birine sahne olan bu uzak diyarlarda topraklarını savunmaya gelen doğu seferi görev gücü ve Fransız Donanması askerlerinden oluşan 80 bin kişilik Birinci Dünya Savaşı Doğu Cephesi’nde görevli askerlerin hatıralarını saygıyla anıyoruz. Denizciler, Zouave’ler, Senagalli, Cezayirli piyadeler ve lejyonerlerden oluşan toplam 10 bin Fransız ve koloni askeri Gelibolu’da hayatını kaybetti. Ne verilen kayıpların büyüklüğü ne de savaşın şiddeti bu insanların yiğitliklerinden bir şey eksiltemedi. Cesaretleri ve fedakarlık anlayışları asla unutulmayacak. Burada aynı muharebelerde hayatlarını yitiren Türk askerlerini de saygıyla anıyoruz. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e bu törene katkılarından dolayı bilhassa şükranlarımızı sunarız”

İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı’nda Anma Töreni

Çanakkale Kara Savaşları’nın 107. yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası’ndaki İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı’nda (Cape Helles) tören düzenlendi.

Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, anma töreninde yaptığı konuşmada; “Burada onların mezarından başka bir şey bulamazsınız. Burada biz onları anıyoruz. Burada günümüzde ve çağımızda Ukrayna ve Rusya barışın zor kazanıldığını ve kolayca kaybedildiğini hatırlatıyor. Bu anma töreninde onların (Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybedenlerin) fedakarlıklarını onurlandırıyoruz.” İfadelerini kullandı.

İrlanda’nın Ankara Büyükelçisi Sonya McGuinness da selamlama konuşması gerçekleştirdi. Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybedenler için dua edilen törende, İncil’den de bölümler okundu.

Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çelengi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yeni Zelanda’nın çelengi ise Gaziler Bakanı Meka Whaitiri tarafından anıta konuldu. İngiltere, Kuzey İrlanda, Avustralya, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, İrlanda, Yeni Zelanda, Pakistan, Güney Afrika ve Sri Lanka temsilcileri de anıta ülkelerinin çelenklerini bıraktı.

Saygı duruşunda bulunulması ve milli marşların okunmasıyla sona eren törende, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Almanya’nın Ankara Büyükleçisi Jürgen Schulz, Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage ve Fas’ın Ankara Büyükelçisi Mohammed Ali Lazreq ile katılımcı ülkelerin temsilcileri hazır bulundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı

Ayrıca Kontrol Et

57. ALAY’IN TEKİRDAĞ’DA KURULDUĞU ALAN TESPİT EDİLDİ

Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale Muharebeleri sırasında büyük kahramanlık gösteren ve kendisinden …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.