
Gelibolu’daki ortak Yeni Zelanda ve Avustralya Anzak Günü seferleri, üst üste ikinci kez iptal edildi. Türkiye’deki Yeni Zelanda Büyükelçiliği bunun yerine Anzak Günü’nde, Anzak Anma Yeri ve Conkbayırı’na özel olarak çelenk koyacağını bildirmiştir.
Gaziler Bakanı Meka Whaitiri, sağlık yetkilileri ve Türk ev sahipleriyle yaptıkları yakın çalışmalar sonucunda, hükümetin Covid-19 salgını nedeniyle Gelibolu’da halk anma törenleri düzenlemenin güvenli olmadığı tavsiyesini kabul ettiğini söylemiştir. Açıklamalarına devam eden Gaziler Bakanı; Gelibolu’ya seyahat eden Yeni Zelandalıların ve diğer vatandaşların refahını ve Türkiye’deki büyük toplantıların etkisini dikkate aldıklarını, Türk makamlarının Gelibolu anma törenlerine verdiği cömert desteğe değer vermeye devam ettiklerini ve güvenli olduğu zaman Gelibolu’da Anzak Günü hizmetlerini yeniden başlatmaya kararlı olduklarını belirtmiştir. Bunun yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki birçok Yeni Zelandalının Gelibolu’ya seyahat edemeyecekleri için hayal kırıklığına uğrayacağını bildiğini de sözlerine eklemiştir.
Anzak Günü anma törenlerinin geçen sene de Covid-19 salgını nedeniyle iptal edilmesiyle beraber “Şafakta Dur” etkinliği düzenlenmiştir. Yeni Zelandalıların Anzak Günü’nün temsil ettiği her şeyi bir an düşünmesi için bir fırsat sunan Şafakta Dur etkinliği ile Yeni Zelandalılar teşvik edilmeye çalışılmıştır. Geçen sene yapılan bu etkinlik ile Yeni Zelandalıların ev balkonlarında kalarak düşen askerleri hatırlamaları sağlanmıştır. Şafakta Dur konsepti bu sene de devam edecek ve bu şekilde gerçekleşecek anma etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgi, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri ve Yeni Zelanda Kraliyet Geri Dönenler ve Hizmetler Birliği tarafından önümüzdeki ay açıklanacaktır.
Kaynak; rnz.co.nz
Görsel Kaynak; SUPPLIED / NZDF