33’üncü Piyade Alayı

33’üncü Alay Komutanı Yarbay Ahmet Şevki Bey

Çanakkale Savaşları’ndaki zorlu mücadele günlerinde, üstün başarı ve kahramanlık örneği gösteren birliklerden biri de 33’üncü Piyade Alayı’dır. Büyük Türk Şairi Mehmet Akif Ersoy’un, “Şu Boğaz Harbi nedir var mı ki dünyada eşi, En kesif orduların yükleniyor dördü beşi.” diyerek başlayıp ölümsüzleştirdiği ve gerçek destanların yaratıldığı Çanakkale Savaşları’na katılan ve orada savaşan Türk ordusunun tüm birlik ve fertleri gibi 33’üncü Piyade Alayı da kendisine verilen vazifeyi en iyi şekilde yaparak ülkesini ve ulusunu savunmak için üstün çaba gösteren bir birlik olmuştur.

Çanakkale Cephesi’nde, 11’inci Tümen’e bağlı olarak Mustafa Kemal’in komuta ettiği birliklerin yanı sıra Gelibolu Yarımadası’nda Arıburnu ve Kanlısırt’taki savaşlara katılmış olan 33’üncü Piyade Alayı, bu bölgedeki çeşitli savaşlarda Alay Komutanı Yarbay Şevki Bey dâhil 1.427 şehit vermiştir.

Çanakkale Savaşları’nda göstermiş olduğu üstün başarısından dolayı 33’üncü Piyade Alayı’nın sancağına madalya verilmiştir. Bu alay, daha sonra Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) içinde, 1916 yazından itibaren 2’nci Ordu emrinde olarak Kafkas Cephesi’nde, Şeytan Dağları’ndaki savaşlara katılarak başarılı olmuş ve daha sonra 7’nci Ordu emrine verilmiştir. 33’üncü Piyade Alayı, büyük çekilmeye kadar kendine verilen her görevi üstün bir başarı ile yürütmüştür.[1]


[1] T.C Genelkurmay Başkanlığı, Türk Tarihindeki Kahramanlık Öyküleri Menkıbeler, Ankara, 2009,s.18.

Ayrıca Kontrol Et

ÇANAKKALE MERKEZ HASTANESİ’NİN BOMBALANMASI

Yayına Hazırlayan: Ömer GÖN Her savaşta olduğu gibi cephede bir tarafın öldürmeye çalışması ve cephe …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.