Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Muharebeleri’ndeki rolünün anlatılması ve Çanakkale Muharebeleri’nin bilinirliğinin arttırılması amacıyla başlatılan “Mustafa Kemal Yolu” projesinin çalıştayı Kum Otel’de gerçekleştirildi. Çalıştayda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sn. İsmail KAŞDEMİR, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Albay Serhan Kazankaya ARAS, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Ümit Cihan MÜŞTERİOĞLU, başta Çanakkale’den olmak üzere birçok araştırmacı ve katılımcı yer almıştır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sn. İsmail KAŞDEMİR açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Kaşdemir sözlerine, Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak başladı. “Mustafa Kemal Yolu” projesinin öneminden bahsederek sözlerine devam eden Kaşdemir, “Başkanlık kısa zaman içerisinde güzel çalışmalar yaptı. Anafartalar Kahramanı olarak Bandırma Vapuru’na binen Atatürk’ün Çanakkale’deki yolunu projelendirmeyi hedefledik. Buna dair bir tartışma ortamı yaratmayı amaçladık ve bilimsel gerçekliği ön planda tuttuk. Mustafa Kemal ile birlikte Çanakkale’de çarpışan ve Cumhuriyeti kuran kadro, burada aynı yolda yürüdüler. Bu kadroda yer alan birçok kişinin Çanakkale’de ayaklar izleri var.” sözlerinin ardından katılımcılara desteklerinden dolayı teşekkür ederek, konuşmasını tamamladı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sn. İsmail Kaşdemir’in açılış konuşmasının ardından projenin yürütücülerinden Mimar Elerki Özgün FİDAN, “Mustafa Kemal Yolu Projesi” adlı sunumu gerçekleştirdi. Fidan, “Mustafa Kemal Yolu” projesi için düşünülen patika yolu için şu ifadeleri kullandı: “Patikalarda yapılacak uygulamalara ait ülkemizde bir standart mevcut değildir. Ancak çalışma kapsamında referans aldığımız birkaç kaynak mevcuttur. Bunlar; California Eyalet Park Yollar El Kitabı, ABD Tarım Bakanlığı Yol ve Yürüyüş Yolu Tasarım Rehberi vb. “Mustafa Kemal Yolu” projesi için tasarım parametreleri değerlendirilerek, alana en az müdahale edeceğimiz çözümlerin uygulanması sağlanacaktır.”
Mimar Elerki Özgün Fidan tarafından gerçekleştirilen sunumun ardından, proje çalışmalarında bulunan Harita Mühendisi Mehmet Akif ERDOĞAN, “Mustafa Kemal Yolu Projesinde Kullanılan Haritalar ve Çalışma Yöntemleri” adlı sunumunu katılımcılarla paylaşmıştır. Proje kapsamında kullanılan Mehmet Şevki Paşa Haritası, Harita Genel Müdürlüğü tarafından çekilmiş tarihi hava fotoğrafları, 1915 tarihli hava fotoğrafları, 19’uncu Tümen Harp Ceridesi Krokisi, Trench Diagram (Siper Taslakları) Haritaları üzerinde yapılan çalışmalar hakkında detaylı bir anlatım yapılarak, katılımcılara konu hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır.
“Mustafa Kemal Yolu” proje danışmanı Prof. Dr. Murat KARATAŞ, “25 Nisan 1915’te Yarbay Mustafa Kemal (Atatürk) Bey’in İntikal Yolu” ve “Yarbay/Albay Mustafa Kemal (Atatürk) Bey’in Karargâhları” adlı iki farklı sunum gerçekleştirmiştir. Karataş, “25 Nisan 1915’te Yarbay Mustafa Kemal (Atatürk) Bey’in İntikal Yolu” adlı ilk sunumunda ilk olarak, konu hakkında 2005 yılından bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar ve çalışmasında yararlandığı kaynaklar hakkında katılımcılara bilgi verilmiştir. Ardından Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 günü, Bigalı Köyü’nün doğusundaki sırtta ve değirmen yakınında bulunan karargâhından, Kocaçimen Dağı’na doğru gerçekleştirmiş olduğu yürüyüş hakkında detaylı bir anlatım yapılmıştır.
Prof. Dr. Murat KARATAŞ, “Yarbay/Albay Mustafa Kemal (Atatürk) Bey’in Karargâhları” adlı ikinci sunumunda, karargâh yapıları hakkında genel bilgi vererek konuşmasına başlamıştır. Daha sonrasında Mustafa Kemal’in Çanakkale Muharebeleri’nde kullanmış olduğu karargâhlar, karargâhlara yapılmış ziyaretler ve bu ziyaretçilerin karargâhlar hakkındaki görüşlerinin yer aldığı detaylı bir anlatım gerçekleştirilmiştir. Prof. Dr. Murat Karataş sözlerini, “Mustafa Kemal Yolu” projesinin önemini vurgulayan konuşması ile sonlandırmıştır. 09.11.2021 tarihinde gerçekleştirilen “Mustafa Kemal Yolu” çalıştayı, soru-cevap ve değerlendirme bölümünden sonra sona ermiştir. Çalıştay sonrasında, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün vefatının 83. yıldönümünde, cepheye intikal ettiği güzergâhta, projenin teknik incelemesi adına yürüyüş gerçekleştirilmiştir.
Görsel Kaynak; ÇATAB