Sahte Bir Siyah Flama İngiliz Bombardımanını Durdurmaya Yetmişti

Topçu desteği, topun icadından bu yana harp sahasında savaşın gidişatına yön veren unsurlardan biri olmuştur. Avrupa’da ilk kez Yüz Yıl Savaşları’nda kullanılan top, kısa sürede gelişen teknolojiyle beraber harp tarihindeki hemen hemen her savaşta orduların vazgeçilmezi olmuştur. Topçu desteğinin kendisini harp sahasında kanıtlamasıyla birlikte kullanım sahası da genişlemiştir. Özellikle Sanayi Devrimi’nden sonra daha uzun menzilli topların seri üretime geçmesi ve harp sahasında daha büyük roller üstlenmesiyle savaşların mahiyeti oldukça değişmiştir. Topların su üstü platformlara entegre edilmesiyle modern anlamdaki savaş gemisi ortaya çıkmıştır. İlk olarak monitör tipi gemilerde gördüğümüz modern donanma topları çeşitli muharebelerde kullanılmıştır. 1800’lü yılların ikinci yarısında buharlı “ironclad” gemilerinin donanmalara katılması donanma gücünün artmasına sebep olmuştur. Daha sonrasında hızla gelişen teknoloji ve Birinci Dünya Savaşı’na giden süreçte erken dreadnoughtların donanmalara dahil olması 1914’te başlayan büyük savaşın bir dünya savaşı mahiyetine dönüşmesine katkıda bulunmuştur. Topçu desteğinin su üstü platformlara entegre edilmesi ile Çanakkale’de olduğu gibi amfibi harekatlar da yaygınlaşmıştır. Özellikle ilk asker çıkarma harekâtı esnasında karadan herhangi bir şekilde topçu desteği alamayan çıkarma birlikleri bu desteği donanma toplarından almıştır. Çıkarma harekâtından sonra her ne kadar karaya topçu birlikleri çıkarılmış olsa da donanmanın topçu desteği tüm cephe kapanana kadar muharebeye etki etmiştir.

  Çanakkale Muharebeleri esnasında günümüzdeki gibi herhangi bir atış kontrol sistemi bulunmaması sebebiyle donanma topçusunun kerteriz aldığı bazı unsurlar olmuştur. Bu kimi zaman bir kale, bir cami minaresi, belirli bir yapı veya belirlenen bir geminin atışının infilak noktası olmuştur. Donanma ateşinin yıldırıcı gücünü kırmak için Türk tarafı da bazı uygulamalar yapmıştır. Cami minarelerinin kamufle edilerek donanma bombardımanının saptırılması gibi uygulamalara rastlanmaktadır. Arıburnu açıklarında bulunan donanmanın kimi zaman “Sphinx”i kerteriz olarak aldığı bilinmektedir. Güney Cephesi’nde ise bu durum İngiliz donanması için biraz daha karışık olmuştur. Güney Cephesi’nin Kuzey Cephesi’ne göre daha değişken olan muharebe hatları sabit bir kerteriz alınmasını engellemiştir. Bu sebeple İngilizler, gün be gün değişiklik gösteren muharebe hatlarında etkili bir donanma ateşi desteğinden yararlanabilmek için sahil kesimine donanmanın kerteriz alabileceği bir siyah flama koymuşlardır. Bu siyah flamanın yeri muharebenin gidişatına göre değiştirilmiştir. Türk tarafından geceleri çıkarılan keşif kollarından biri bu siyah flamaya rastlamıştır. Başta bunun ne olduğunu anlamayan keşif kolu, bu durumu üst makamlara bildirmiştir. Daha sonra bu siyah flamanın İngiliz donanması tarafından kerteriz noktası olduğu anlaşılmıştır. Bu kerteriz noktasından hedefle Türk tahkimat işlerinin sekteye uğratılması, Türk tarafının bu durumla ilgili bir şey yapması gerekliliğini ortaya çıkartmıştır. Bunun üzerine İngilizlerin sahile koydukları siyah flama iyice gözlemlenerek aynı mahiyette bir siyah flama hazırlatılmıştır. Hazırlanan sahte siyah flama geceleyin sahil kesimini keşfe giden keşif koluna teslim edilmiştir. Sahte flamayı teslim alan keşif kolu sahil kesimine giderek aynı diğer flama gibi sahte flamayı sahile dikmiştir. Sabah olduğunda İngiliz donanmasının bombardımanı başlayacakken iki tane siyah flama olduğu tespit edilmiştir. Bunun üzerine sahille bir muhabere sorunu yaşanmış ve donanma ateşi etkili bir şekilde kullanılamamıştır. Bu esnada donanma ateşinden sürekli sekteye uğrayan Türk savunma hattındaki tahkimat işleri tamamlanabilmiştir. Bu sahte siyah flama, Türk tarafının savaş hilesi olarak kayıtlara geçmiş ve Türk savunma hattının tahkim edilmesi için çok önemli bir zaman kazandırmıştır.

Ayrıca Kontrol Et

KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARTMAK: ÇANAKKALE’DE ÇOCUKLAR DA MI SAVAŞTI!

Tarih biliminin çocuklara yönelik aktarımının nasıl olması gerektiğine dair özellikle pedagojik açıdan ve diğer sosyal …

3 Yorumlar

  1. Aytekin Nebioğlu

    Çok severek okudum neler çıkıyor işin içine girdikçe

  2. Çok güzel bir araştırma yazısı olmuş.kocaelili olmanıza ayrıca sevindim.Ben Dzkk liginden golcuk tersane komligindan albay rutbesi ile emekli oldum.dedem mulazim sani (tegmen)çanakkale harbinden sağ çıkıp, ırak merfu savaşında topcu subayı iken şehit düştü, cenazesi gelmedi.msb önere edip sehitleri aniyoruz programinda145 programda bize yer verdi,ancak,bir fotoğrafını bulamadık,dediler.bazi kaynaklar bulabilirsin,özellikle istanbul arşivlerinde diyor.siz çanakkale arşivlerinden bulabilirseniz,size şecere belgesini göndereyim.selamlar,iyi çalışmalar.ihsan aydın emekli albay.

    • Çanakkale Harbi Ekibi

      İyi günler İhsan Bey, dedeniz ile ilgili bir fotoğraf bulmamız çok kolay olmaz ancak siz yine de şecere belgesini gönderirseniz, gerekli araştırmayı yaparız. Eğer ki herhangi bir bulguya rastlarsak sizinle iletişime geçebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.