Salı , Aralık 3 2024

Bigalı Kalesi

Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında yer alan Osmanlı dönemi kalelerinden biridir. Gelibolu Yarımadası kıyısında Gelibolu – Eceabat yolu üzerinde, Eceabat’a yaklaşık 6 km uzaklıkta, yol ile boğaz sahili arasında ve Nara Burnu’nun tam karşısında yer almaktadır.

Çanakkale Boğazı’nı zorlamak ve bu dar deniz geçidine hâkim olmak, yüz seneden beri, harp harekâtının en önemli ve en zor meselelerinden biri olmuştur. Boğazı zorlamak için yapılan ilk saldırı 1807’de Amiral Duckworth komutasındaki İngiliz donanması tarafından yapılmıştır. Duckworth, 7 harp gemisi ile Çanakkale istihkâmlarına ateş etmiştir. Bir Türk filosunu yok ederek İstanbul’a doğru yol aldığı sırada şiddeti bir rüzgâra yakalanmıştır. Müsait bir hava koşulunu bekledikten sonra geri döndü. Dönüşte Çanakkale’den geçerken 150 kayıp vermiştir.

Amiral Duckworth komutasındaki İngiliz donanmasının 19 Şubat 1807 tarihinde herhangi bir direnişle karşılaşmadan Çanakkale Boğazı’nı geçmesi üzerine boğaz savunmasını güçlendirmek amacıyla ilave tedbirler alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu sebeple III. Selim döneminde yapılacak işleri düzenlemek üzere Fransız mühendis Juchercau de Saint Denys getirilmiş ve Çanakkale Boğazı’nın en dar noktası olan Çanakkale – Kilitbahir hattı ile Nara Burnu – Bigalı hattı arasında savunmanın güçlendirilmesi kararlaştırılmıştır. Böylece Anadolu sahillerinde Nara ve Köse Burnu kaleleri, Rumeli sahillerine ise Bigalı ve Çamburnu kaleleri yaptırılmıştır. Kalelerin inşasına eş zamanlı olarak 1807 yılında başlanmış, II. Mahmut döneminde tamamlanmıştır.

Bigalı Kalesi, karşı kıyıdaki Nara Kalesi ile birlikte Çanakkale Boğazı’nın Marmara Denizi doğrultusundaki son savunma istihkâmlarını oluşturmuştur.  Kale, Çanakkale Muharebeleri sırasında “3. Kolordu Esliha (Silah) Tamirhanesi” olarak da kullanılmıştır. Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı tarafından restorasyon sürecinde olan kale, yakın zamanda ziyarete açılacaktır.

Ayrıca Kontrol Et

Anadolu Hamidiye Tabyası

Yayına Hazırlayan: Hatice KESKİN Osmanlı Devleti, 18. yüzyılın sonunda harp ve savaş sisteminde köklü değişikliklere …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.