Cesaret Tepe üzerindeki yolun kuzeyinde, Mehmet Çavuş ve 25 erin anısına 1919 yılında yapılan, ilk dört Türk anıtından biridir. 1934 yılında, anıtın üzerine mermerle kaplanmış “Mehmetçik” kabartma yazısı eklenmiştir. Şehitler Abidesi inşa edilene kadar törenler bu anıt önünde yapılmıştır. Aslında bu anıt ilk olarak “19. Tümen” anısına yaptırılmış, daha sonraki yıllarda “Mehmetçik Anıtı”, “Mehmet Çavuş Anıtı” anıtı olarak adlandırılmıştır.
26 Nisan 1915 sabahı İngiliz Donanması’nın şiddetli topçu ateşi ardından başlayan Anzak taarruzu, ağır zayiata uğramış 57. Alay birliklerinin olağanüstü ve özverili direnişi sayesinde, yaklaşık bir saat içinde durdurulmuş ve Düz Tepe’ye ulaşmak isteyen düşman, bir kez daha geri atılmıştır.
64. Alayın cephe hattına gelmesiyle birlikte 27 Nisan 1915 günü saat 10.00’da başlayan Türk taarruzu, düşman donanmasının yoğun topçu bombardımanına ve ağır zayiata rağmen gelişmiş ve 57. Alay ile 64. Alay birlikleri Cesaret Tepe – Bomba Sırtı hattını geri almışlardır. 64. Alayın personelinden biri olan Mehmet Çavuş ve arkadaşlarının Cesaret Tepe üzerindeki kanlı boğuşmalar sırasında, Türk askerinin gösterdiği kahramanlığı simgelerinden biri haline geldikleri bilinmektedir. Takım komutanının şehit düşmesinden sonra komutayı devralan Mehmet Çavuş, arkadaşlarıyla birlikte Cesaret Tepe’de kaybedilen siperi geri almıştır. Düşmanın yoğun piyade ve topçu ateşi ile karşılaşmalarına rağmen Mehmet çavuş ve arkadaşları, bu siperi elde tutmayı başarmışlardır.
Mehmet Çavuş Kimdir?
1891 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinin Safalı Köyü’nde doğmuştur. 1913 yılında askere alınmış ve Çanakkale Cephesi’nde gösterdiği üstün hizmetler nedeniyle 1 Ağustos 1915’te “Teğmen” rütbesine terfi ettirilmiştir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İstiklal Harbi’ne de katılmıştır. 1923’te İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. 1934 yılında “Canpolat” soyadını almış ve 25 Ocak 1972’de vefat etmiştir.