Arşiv Belgelerinde Çanakkale Muharebeleri-2

Kitap Adı: Arşiv Belgelerinde Çanakkale Muharebeleri-2

Yayına Hazırlayanlar: Burhan SAYILIR, Murat KARATAŞ, Barış BORLAT

Basım Yeri: İstanbul

Basım Yılı: Şubat /2018

Sayfa Sayısı: 336

Cilt Tipi: Karton Kapak

Kâğıt Cinsi: Kuşe Kâğıt

Dil: Türkçe

ISBN: 978-605-2233-00-9

Arşiv Belgelerinde Çanakkale Muharebeleri-2 adlı eser, Türk Arşivleri’ne dayanmakta; Cumhurbaşkanlığı Arşivi, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı Arşivi, Türk Tarih Kurumu Arşivi ile Başbakanlık Osmanlı Arşivi belgelerinden oluşmaktadır. Kamuoyu ile ilk defa buluşan bu arşiv belgeleri, 1914-1915 Çanakkale Boğaz Muharebeleri ile Arıburnu ve Anafartalar Muharebeleri’ne ait önemli veriler sunmaktadır. Eserde yer alan Osmanlı askeri yazışmaları ve raporlar tarih araştırmacıları için birinci el kaynak niteliğindedir.

Kitapta, Çanakkale Deniz Muharebeleri ile Güney Grubu Kara Muharebeleri’nde yer almış birliklerin gözetleme raporları ve çeşitli bilgi telgrafları yer almaktadır. Birinci el kaynak niteliğinde olan bu belgeler, ilk defa yayınlanmış; ilk kez kamuoyuna sunulmuştur. Kitap hazırlanırken Osmanlıca metnin transkribe yapılması usulü tercih edilmiş fakat okuyucuya kolaylık sağlaması bakımından günümüzde kullanımı devam eden kelimelerde transkribe kurallarına uyulmamıştır. Ayrıca belgelerde geçen özel isimler ve yer isimleri bugünkü yazılış kurallarına göre değerlendirilmiştir. Kitapta yer alan belgeler seçilirken cephenin önemli olaylarına dikkat edilmiş; belgeler kronoloji sıraya göre dizilmiştir. Belgelerde bulunan yıpranma ve tahribat nedeniyle yok olmuş kelimeler “[ ]” işareti ile belirtilmiştir. Transkribe esnasında okunuşundan emin olunmayan kelimeler ise “(?)’’ işareti ile gösterilmiştir.  Kitapta yer alan belgeleri Rumi takvime göre tarihlendirirken güne 13, yıla 584 ekleyerek düzenlenebilmesi sağlanmıştır. Bunun haricinde okuyucuya kolaylık sağlaması açısından kitap sonuna sözlük eklenmiştir.

Kitabın içerisinde:

2/17 Mart 1915 Tarihleri Arasında Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı’na Ait Muharebe Tutanakları, Karasi, Kale-i Sultaniye, Gelibolu Jandarma Alay/Taburlarının Çanakkale Muharebelerine Ait Farklı Tarihli Yazışmaları, Beyoğlu Seyyar Jandarma Alayı İkinci Beyoğlu Taburu’nun Muharebe Tutanakları, Harb-i Umumi’de Çanakkale Muharebat-ı Bahriyesi, Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin Çanakkale Muharebelerine Ait Yazışmaları, Çanakkale Harbi’nde Lağım Muharebesi’ne Dair Elde Edilen Tecarib, Gelibolu Şibh-i Ceziresi’nde Düşmanın Kullandığı Muhtelifü’l Cins Torpil ve Bombaları Hakkında Malumat ve Bunlara Karşı Tedabir-i Tahaffuziye başlıklı belgeler yer almaktadır.

Belge ve rapor neşri olan bu kitap, Çanakkale Muharebeleri üzerine mükerrer yayınlarda sürekli tekrarlanan yanlışlıkları ve tahribatı; düzeltmek ve onarmak adına önemli bir yere sahip olmuştur. Kitap, uzun yıllar Çanakkale Muharebeleri üzerine akademik çalışmalarını devam ettiren Doç. Dr. Burhan Sayılır, Doç. Dr. Murat Karataş ve Dr. Öğr. Üyesi Barış Borlat tarafından yayına hazırlanmış ve Tuzla Belediyesi Kültür Yayınları aracılığıyla okuyucuyla buluşmuştur.

Ayrıca Kontrol Et

Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşları’nda 57. Alay

Kitap Adı: Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşları’nda 57. Alay Yayına Hazırlayanlar: Prof. Dr. Murat Karataş, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.