Cuma , Ocak 24 2025

107 Yıl Sonra Nusret Mayın Gemisi’nin İzinden Gidildi

Çanakkale Deniz Savaşları’nın kazanılmasında önemli rol oynayan ve boğaza döktüğü mayınlarla tarihin akışını değiştiren Nusret Mayın Gemisi’nin başarısı, 107 yıl sonra aynı yerde gerçekleştirilen seyir faaliyetiyle tekrar canlandırıldı.

Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı yüzer iskelesinden sabah 07.30’ta Nusret Mayın Gemisi’nin 8 Mart 1915 tarihinde Erenköy mevkiine mayın döktüğü alana doğru yol alındı. Törene Vali İlhami AKTAŞ, Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim YALDIZ, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan ECEVİT, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Albay Serhan Kazankaya ARAS, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail KAŞDEMİR, İl Emniyet Müdür Faruk KARADUMAN, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tahsin Saruhan, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Yarbay Ercan Oran ile askeri personel ve davetliler katıldı.

Nusret Mayın Gemisi, Erenköy mevkiine seyir halinde iken konuklara sinevizyon ve barkovizyondan Nusret Mayın Gemisi’nin 8 Mart 1915 tarihinde döktüğü mayın hattı ve 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili tanıtım filmleri izletildi. Ardından Nusret Mayın Gemisi’ndeki yer alan tarihi eserler ve 1911 yılında inşa edilen orijinal Nusret Mayın Gemisi’nde yer alan eşya ve materyallerin bulunduğu bölümler konuklara tanıtıldı.

Erenköy mevkiine gelindiğinde Gemi Komutanı Yüzbaşı Arda KESİCİ, günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştirdi. Kesici, konuşmasında şunları söyledi:

“Çanakkale Savaşları’nın ilk aşamasını oluşturan 18 Mart Deniz Zaferi, Dünya Harp Tarihine mâl olmuş bir kahramanlık destanıdır. Bu zaferin kazanılmasındaki en büyük paylardan biri Nusret Mayın Gemisi’dir. Çanakkale Boğazı’na ilk mayın hattının oluşturulduğu 4 Ağustos 1914 tarihinden 8 Mart 1915 sabahına kadar boğazı yabancı savaş gemilerinin geçişine kapatmak maksadıyla Çanakkale Mayın Grup Komutanlığı bağlısı Selanik, İntibah, Samsun ve Nusret Mayın Gemileri tarafından toplam 370 mayından oluşan 10 mayın hattı tesis edilmiştir. Baykuş Bataryasının vermiş olduğu raporlar neticesinde Erenköy Koyuna tesis edilecek bir mayın hattının düşman üzerinde sürpriz yaratacağı düşünülmüştür. 11’inci mayın hattının diğer mayın hatlarından farklı olarak kıyıya paralel, gemilerin manevra hattına dik olarak oluşturulmasına karar verilmiş ve bu hat için 26 mayının yeterli olduğu değerlendirilmiştir. Hafif sisli ve yağışlı 8 Mart sabahı, saat 05.00’te Yüzbaşı Hakkı Bey’in komutasında Nara’dan avara eden Nusret, Anadolu kıyısını izleyerek seyre başlamış ve bulunduğumuz noktaya varmıştır.

Nusret mayın gemisi, tam 107 yıl önce, bu an güvertesinde bulunan 26 mayını ilerlemekte olduğumuz rota üzerinde ve aralarında 100’er metre olacak şekilde, deniz seviyesinin 4,5 metre altına dökmüştür. Bacasından mümkün olduğunca az duman çıkartmak için önlem alan Nusret, hiçbir müttefik karakol gemisi tarafından tespit edilmeden saat 08.00’de Çanakkale önlerine demirlemiştir.

Böylece 18 Mart 1915 günü kahraman Türk topçusunun da desteği ile ‘Nusret’in döşediği 11’inci hattı oluşturan 26 mayına çarpan Bouvet, Irressıstıble ve Ocean zırhlıları batarken Galous, Suffren, ve Inflexıble zırhlıları ise ağır yara alarak savaş dışı kalmıştır. Böylece 18 Mart 1915 günü, İtilaf Donanması için bir hezimet iken; Boğaz’ın kahraman savunucuları için önemli bir deniz zaferi olarak tarihe geçmiştir. 

Nusret Mayın Gemisi’nin Erenköy koyuna kurduğu engel, Çanakkale’de büyük bir zafer kazanılmasını sağladı ve tarihin akışını değiştirdi. Yüzbaşı Hakkı Bey’in komuta ettiği Nusret’in büyük katkısıyla kazanılan bu zafer, Türk askerine moral, Türk milletine sevinç kaynağı olmuştur. Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa, bu zaferi “Gittiler, Geçemediler, Geçemeyecekler.” sözleriyle ifade etmiştir.

Sözlerimi bitirirken, Türk denizcileri olarak Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve kahraman silah arkadaşlarını, kutsal vatan toprağın bütünlüğü ve güvenliği uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimize, ebediyete intikal eden gazilerimize ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına Allah’tan rahmet diliyor, her birini minnetle yâd ediyor, hayatta olan şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum” diyerek sözlerini noktalamıştır.

Gemi Komutanı Yüzbaşı Arda Kesici’nin konuşmasının ardından Çanakkale Vali İlhami AKTAŞ, Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız ve Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan ECEVİT tarafından denize çelenk bırakıldı. Vali AKTAŞ, törenin ardından Nusret Mayın Gemisi’nin şeref defterini imzaladıktan sonra anma töreni tamamlandı.

Ayrıca Kontrol Et

57. ALAY’IN TEKİRDAĞ’DA KURULDUĞU ALAN TESPİT EDİLDİ

Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale Muharebeleri sırasında büyük kahramanlık gösteren ve kendisinden …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.