Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşları’nda 57. Alay

Kitap Adı: Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşları’nda 57. Alay

Yayına Hazırlayanlar: Prof. Dr. Murat Karataş, Arş. Gör. Buğra Terzi

Basım Yeri: Ankara

Basım Yılı: 2021

Sayfa Sayısı: 1090

Cilt Tipi: Karton Kapak

Kâğıt Cinsi: Kuşe Kâğıt

Dil: Türkçe

ISBN: 978-975-17-4919-2

Çanakkale Muhareberi ile ilgili muharebe raporları gün yüzüne çıkmaya ve Türk arşivlerinde yer almaya devam ediyor. Çanakkale Muharabeleri’nde önemli rol üstlenmiş 57’nci Piyade Alayı’nın harp tutanaklarını kapsayan eser, Prof. Dr. Murat Karataş ve Arş. Gör. Buğra Terzi tarafından hazırlanmıştır.

Çanakkale Muharebelerinde önemli görevli üstlenen 57’nci Piyade Alayı, 5’inci Ordu, 3’üncü Kolordu, 19’uncu Piyade Tümeni emri altında, 1 Şubat 1915 tarihinde, üçer bölüklü üç piyade taburu ve bir ağır makineli tüfek bölüğü ile Tekirdağ Yarçeşme’de oluşturulmuştur. Alayın komutanlığında Binbaşı Hüseyin Avni bulunmaktadır. 1’inci Tabur Komutanı Yüzbaşı Ahmed Zeki, 2’nci Tabur Komutanı Binbaşı Murad, 3’üncü Tabur Komutanı ise Binbaşı Ali Hayri’dir. 57’nci Piyade Alayı, muharebeler boyunca Arıburnu bölgesinde mücadele vermiştir. Alay muharebeler boyunca birçok önemli vazifede bulunmuştur. Bunlardan biri de Türk askeri tarihinin unutulmaz günlerinden biri olan 25 Nisan 1915’te Mustafa Kemal’in emri ile Bigalı-Matikdere- Kocaçimen-Conkbayırı istikametini takip ederek, 27’nci Alay’a vermiş olduğu destek olmuştur. 57’nci Piyade Alayı’nın Mustafa Kemal’in emri ile gerçekleştirdiği bu harekât muharebenin seyrini doğrudan etkilenmiştir.

Çanakkale Muharebeleri’nin ana kaynakları ortaya çıkartılarak hazırlanan “Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşları’nda 57. Alay” kitabı, okuyucularına önemli bilgiler sunmaktadır. Eser, 57’nci Piyade Alayı’nın 1 Şubat 1915-18 Şubat 1916 tarihleri arasındaki faaliyetlerini kapsamaktadır.  Eserde ayrıca, 57’nci Alay’ın kuruluşu, Çanakkale Muharebeleri’ndeki rolü, alayın komuta kademesi ve şehit subayları,  çeşitli tarihlerdeki kuvvet çizelgesi hakkında bilgi verilmiştir.  Eserin çeviri kısmında transkripsiyon kurallarına uyulmuş ve okuyucuya kolaylık sağlaması amacıyla yer adları ya da ünsüz yumuşaması gibi durumlarda sadeleştirilmiştir. Ayrıca günümüzde kullanımı büyük oranda yok olan ya da teknik terim barındıran kelimeler için eserin sonuna sözlük eklenmiştir. Gerekli görülen yerlerde ise açıklamalı dipnot kullanılmıştır.

“Harp Ceridelerine Göre Çanakkale Savaşlarında 57. Alay” isimli esere aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz: 

https://catab.ktb.gov.tr/TR-291378/baskanligimiz-akademik-calismalarina-devam-ediyor.html

Ayrıca Kontrol Et

1915 Çanakkale Gazileri İstanbul’da

Yayına Hazırlayanlar: Prof. Dr. Murat KARATAŞ, Doç. Dr. Efe Can GÜRCAN, Dr. Öğr. Üyesi Suat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.